Piyasaya sürülecek takviye edici gıdaların ithalatı ya da üretimi için onay alınması zorunludur. Takviye edici gıdaların onay başvuruları il müdürlüklerine yapılır. İthal edilecek takviye edici gıdalarda onay, kontrol belgesine tabi olması durumunda kontrol belgesi başvurusundan önce yapılır. Kontrol belgesine tabi olmayanlarda ise ön bildirim öncesinde alınır.

Takviye edici gıdaların ithalatı onayında İstanbul ve Ankara il müdürlükleri, yurt içi üretimlerde ise 81 il müdürlüğü yetkilidir. Takviye edici gıdaların ithalatı ya da yerli üretim onayı için Takviye Edici Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmelik, Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Yönetmeliği, Takviye Edici Gıdaların Onay İşlemleri Uygulama Talimatı gibi mevzuatlar göz önünde bulundurularak başvuru dosyaları hazırlanır.

Takviye Edici Gıdaların İthalatı

Takviye edici gıda kapsamında değerlendirilen ve dökme olarak üretilen/ithal edilen kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer formlardaki ürünler için piyasaya arz edilmeden önce onay alınması zorunludur. Gıda işletmecisini taahhütte bulunduğu alan adı kendi adresleri olmalıdır. Sosyal medya kullanımları ve üyelik talep edilen veya bilgisayarın ID numarası ile giriş yapılan alan adı beyan edilmemelidir.

Bakanlık, onaylanan takviye edici gıdaların listesini, takviye edici gıda işletmelerini kendi sitesinde yayımlar. Ayrıca takviye edici gıda bileşenlerinin yer aldığı Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesini resmi internet sitesinde güncelleyerek yayımlar. İl müdürlüklerince onay düzenlenmiş ancak Bakanlıkça yapılan değişiklikler sonucu mevzuata uygunsuz hale gelen takviye edici gıda onayları Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminde (GGBS) pasif hale getirilir ve söz konusu ürünlere ilişkin yapılacak işlemlere Bakanlıkça karar verilir.

Bilgi ve belgelerin mevzuata uygun hale getirilmesi durumunda söz konusu takviye edici gıdaların ithalatı ya da üretimi için yeni onay düzenlenmez, pasif hale getirilen onay numarası yeniden aktif hale getirilir ve sonuçtan gıda işletmecisi bilgilendirilir.

Takviye Edici Gıdaların İthalatı

Takviye Edici Gıdaların İthalatı

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir