gıda takviyeleri ismi

TAKVİYE EDİCİ GIDA-ÜRÜN İSİMLENDİRME KURALLARI

Takviye edici gıdanın ismi

  • Takviye edici gıdanın ismi bileşiminde yer alan etken madde/maddelerle uyumlu olmalıdır. Takviye edici gıda içeriği ile ilişkili olmayan isimlendirmelere onay verilmez.
  • Takviye edici gıda onay başvuru dosyası incelenirken, İl Müdürlüğü tarafından ticari markadan şüphe duyulabilir. Bu durumunda marka tescil belgesi/başvurusu gıda işletmecisinden talep edilebilir.
  • Probiyotik mikroorganizma içeren ürünler dahil organik olmayan ürünlerin markasında, isminde veya etiketinde, tüketicide organik ürün izlenimi oluşturacak, haksız rekabete neden olacak, bio, biyo, eco, eko, org kelimeleri ön ek, son ek veya tek başına kullanılamaz. İthal ürünler için de bu hükümler geçerlidir.
  • Hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğu beyan edilen ve organ ismi kullanılan ifadeler ticari marka ve isim olarak kullanılamaz.
  • Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış hali hazırda ruhsatı devam eden ilaç markaları takviye edici gıdanın ticari markası olarak kullanılmaz. Ancak Sağlık Bakanlığınca ruhsatlı ilaç markaları dışındaki ürünler (ara ürün vb.) için düzenlenmiş olanlara takviye edici gıda markası olarak izin verilir. Sağlık Bakanlığı tarafından daha önce ruhsatlandırılmış ancak ruhsatı iptal edilmiş ilaç markaları takviye edici gıdanın ticari markası olarak kullanılabilir.
  • Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı ilaç olmasına rağmen, takviye edici gıda onayı düzenlenmiş olan markalara ait onaylar, GGBS’ de pasif hale getirilir. Gıda işletmecisi, piyasadaki ürünlerin tavsiye edilen tüketim tarihini/son tüketim tarihini bildiren dilekçeyi il müdürlüğüne verir. Söz konusu ürünlere tavsiye edilen tüketim tarihine/son tüketim tarihine kadar izin verilir.
  • Botaniğin kendisi veya spesifikasyon belgesinde beyan edilen etken maddesi veya ikisi birlikte ürün ismi olarak kullanılabilir.

 

Kısıtlı Maddeler Listesi

TAKVİYE EDİCİ GIDA-KISITLI MADDELER LİSTESİ

Takviye edici gıdalarda Bakanlıkça mevzuatlarda belirtilen vitamin, mineral, bitki ekstraktları ve ekstreleri dışında kalan kollajen, balık yağı, lutein vb. bileşenler de kullanılmaktadır. Bu bileşenler gibi kullanımlarında kısıtlama olan ya da kullanımı yasak olan bileşenler Bakanlıkça yayımlanan Kısıtlı Maddeler Listesi içinde belirtilir. Bu liste aralıklı olarak güncellenerek Bakanlık resmi internet sitesinden yayımlanır.

Üretmeyi ya da ithal etmeyi düşündüğünüz takviye edici gıdanın içinde bu listede olmayan bir bileşen varsa listeye eklenmesi gerekmektedir. Bunun için başvuru dosyasına bu bileşenle ilgili bilgi de eklenmelidir.

Kısıtlı Maddeler Listesi için Bakanlığın isteği doğrultusunda istenilen dokümanlar;

  • Ürünle ilgili genel bilgi, kullanıcı grubu, günlük alım dozu vb.
  • Etken maddenin adı, kullanılması önerilen günlük toplam miktarı.
  • Etken maddenin yaş grubuna göre risk değerlendirmesi ve güvenli limiti ile biyoyararlılığı, fizyolojik etki mekanizması, toksikolojisine yönelik bilimsel dergilerde yayımlanmış literatürler*.
  • Etken madde ile ilgili varsa EFSA görüşleri, FDA uygulamaları, FAO, WHO, EMA kurum ve kuruluşların verileri.
  • Monograflar ile AB ülkeleri başta olmak üzere diğer ülkelere ait mevzuat uygulamaları.
  • Etken maddenin takviye edici gıda olarak kullanımına yönelik ürün örnekleridir.

Sunumlar PowerPoint formatında hazırlanmalı ve sunumun süresi 10-15 dakikayı geçmemelidir. *Bilimsel yayınlar etken maddenin takviye edici gıdalarda kullanımına yönelik olmalıdır. Kullanılan kaynaklar tam adı ve yazarları ile yazılmalı, bilimsel çalışmalardaki ilgili bölümler farklı renkte belirtilerek sunuma eklenmelidir.

Bakanlık Takviye Edici Gıda Komisyonu tarafından değerlendirilen sunumlar sonucu yeni bileşen listeye eklenebilir. Daha fazla bilgi talep edilerek firma tekrar sunuma davet edilebilir ya da bileşenin gıda takviyelerinde kullanımı uygun bulunmayabilir.

Kısıtlı Maddeler Listesi içinde yer alan etken maddelerin limitinde değişiklik talep edilmesi durumunda şu yol izlenir. İlgili maddelerin listesini ve varsa bilimsel çalışmaları onay başvuru dosyasına ekleyerek limitlerinin belirlenmesi amacıyla Bakanlığa gönderir. İl müdürlüğü, onay başvuru dosyasında yer alan diğer bilgi ve belgeleri inceler. Gerekli görülmesi durumunda ek bilgi belge istenebilir. Başvuru dosyasında istenen bilgi ve belgelerde eksiklik varsa gıda işletmecisine bildirir. Eksikliklerin tamamlanması ve Bakanlıkça limitlerin internet sitesinde yayımlanmasından sonra onay işlemleri tamamlanır.

Bitki Listesinde takviye edici gıdalar için pozitif olarak belirtilen ve Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesi içinde herhangi bir kısıt bulunmayan botaniklerin tümü takviye edici gıdaların bileşiminde yer alabilir.

Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesi içeriğinde yer alan etken maddelerin eş anlamlı isimleri de kabul edilir. Eş anlamlı isimlerinin kabul edilmesinde tereddüt olması durumunda Bakanlığa görüş sorulur.

Kısıtlı Maddeler Listesi için lütfen tıklayınız.

2-4 yaş arası çocuklar için takviye edici gıda

2-4 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR İÇİN TAKVİYE EDİCİ GIDA ONAY BAŞVURUSU

2-4 yaş arası çocuklar için takviye edici gıda ile ilgili İl Müdürlüğü incelemesinden sonra Bakanlık incelemesi de yapılır. İl Müdürlüğü takviye edici gıda onayı için istenilen belgeleri inceleyip doğruluğuna karar verdikten sonra dosyayı resmi yazı ile Bakanlığa iletir.

Bakanlık inceleme sırasında, 2-4 yaş arası çocuklar için gıda takviyesi ile ilgili ilave dokümanları İl Müdürlüğü vasıtasıyla gıda işletmelerinden talep edilebilir.

Bakanlık, Takviye Edici Gıda Komisyonunca değerlendirilen başvuru sonucunu (uygun/uygun değil) İl Müdürlüğüne resmi yazı ile bildirir.

İl Müdürlüğü, değerlendirme sonucu uygun olan 2-4 yaş arası çocuklar için takviye edici gıda onay numarasını verir, sonuç gıda işletmecisine bildirilir.

Bakanlıkça belirlenen limitlere uygun olmak koşuluyla onaylanmış takviye edici gıdanın günlük alım dozunda değişiklik yapılabilir. Ancak 2-4 yaş grubu için bu koşul geçerli değildir.

2-4 Yaş Arası Çocuklar İçin Takviye Edici Gıda Özellikleri

Vitamin ve mineral katkılı lolipop, sakız, macun ve çay formundaki ürünler takviye edici gıda olarak değerlendirilmez.

2-4 yaş grubu çocuklar için arı sütü, arı poleni, perga, apilarnil ve propolis içeren takviye edici gıdalara onay düzenlenmez.

2-4 yaş grubu çocuklar için efervesan tablet hariç tablet ve kapsül formundaki takviye edici gıdalara onay düzenlenmez.

Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği” gereği 2-3 yaş (24-36 ay) grubu için üretilen takviye edici gıdaların bileşiminde katkı maddesi kullanımına izin verilmediğinden;

-Ürün bileşiminde katkı maddesi kullanılması durumunda tüm belgelerde kullanıcı grubu 3-4 yaş olarak belirtilmelidir. Katkı maddesi kullanılmaması durumunda ise kullanıcı grubu 2-4 yaş olarak belirtilmelidir.

-2-4 yaş grubu için piyasaya arz edilecek takviye edici gıdaların etiketine; ürün bileşiminde katkı maddesi kullanılması durumunda TGK Takviye Edici Gıdalar Tebliğinde belirtilen 2-4 yaş uyarısı yerine -“3-4 yaş grubu çocukların kullanımına uygundur.” ifadesi, katkı maddesi kullanılmaması durumunda ise “2-4 yaş grubu çocukların kullanımına uygundur.” ifadesi yazılacaktır.

-2-4, 3-4 ve 4-10 yaş grubu çocuklara yönelik olarak tek onay düzenlenmiş takviye edici gıda etiketlerinde yazılması zorunlu olan ifadeler birleştirilerek “2-10 yaş grubu çocukların kullanımına uygundur” veya “3-10 yaş grubu çocukların kullanımına uygundur” yazılabilir.

Takviye edici gıda

TAKVİYE EDİCİ GIDA İLE İLGİLİ TANIMLAR

Piyasaya arz edilecek takviye edici gıda için onay aşamasında bazı belgelerin ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine ibrazı zorunludur. Bu belgelerin hazırlanmasında yardımcı olacak temel terimler şunlardır:

  • Takviye Edici Gıda Günlük Alım Dozu:

    Takviye edici gıdanın işletmecisi (üretici, fason üretim yaptıran veya ithalatçı) tarafından, yaş grubuna göre tüketilmesi tavsiye edilen günlük tüketim miktarıdır.

  • Takviye Edici Gıda Spesifikasyon Belgesi:

    Gıda işletmecisi tarafından düzenlenen, takviye edici gıdanın bileşiminde bulunan etken maddelerin niteliğini (toz, ekstrakt vb.), birim (tablet vb.) gösteren belgedir. Aynı zamanda etken maddelerin günlük alım dozundaki miktarını da gösterir.

  • Takviye Edici Gıda Yüzde Bileşen Listesi:

    Gıda işletmecisi tarafından takviye edici gıdanın üretiminde kullanılan bileşenlerin kullanım amaçlarını belirten belgedir. Bileşenler ağırlıkça azalan sırayla, ağırlık ve yüzde (%) şeklinde düzenlenir.

  • Kısıtlı Maddeler Listesi: Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kullanımına yasak ve kısıtlama getirdiği takviye edici gıda bileşenlerini belirttiği listedir. Belli aralıklarla Bakanlık resmi internet sitesinde güncellenir.
  • Ruhsatlı İlaç Markaları: Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatı verilmiş ilaçların markalarıdır. Bu markalar gıda takviyelerinde marka olarak kullanılmaz. İlaç markaları dışındaki ürünler (geleneksel bitkisel tıbbi ürünler vb.) için düzenlenmiş olan markalara, takviye edici gıda markası olarak izin verilir. Sağlık Bakanlığı tarafından daha önce ruhsatlandırılmış ancak ruhsatı iptal edilmiş ilaç markaları takviye edici gıdanın ticari markası olarak kullanılabilir.
  • Pozitif Bitki Listesi: Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gıda ürünlerinde bileşen olarak kullanılabilecek meyve, sebze gibi ürünleri ve bunların kullanılabilen kısımlarını belirten listedir. Özellikle bünyesinde bitki ekstreleri/ekstraktları bulunduran gıda takviyelerinin üretim ya da ithalinde bu durum ayrıca önem taşımaktadır. Bu listede bulunmayan ya da negatif durumda bulunan bitkiler (veya kullanılan kısımları) varsa Bakanlık tarafından takviye edici gıda onayı verilememektedir.
  • Bitki Ekstraktı: Bitki listesinde kullanılan kısmı pozitif olarak değerlendirilmiş bitkilerin veya bitki kısımlarının değişik çözücüler kullanılarak ekstraksiyon işlemine tabi tutulmasıyla elde edilen sıvı haldeki bitkisel preparat ekstrakt olarak adlandırılır.
  • Bitkisel Ekstre: Bitkisel ekstraktın çözücüsünün uçurulması sonucu elde edilen kuru haldeki bitkisel preparat ekstre olarak adlandırılır.
Takviye edici gıda nedir?

GIDA TAKVİYELERİ NEDİR?

Gıda Takviyeleri ( ya da takviye edici gıdalar), normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bileşenleri içeren ürünlerdir. Bu bileşenler bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstraktları olabilir.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, 2 Mayıs 2013 tarih ve 28635 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan Takviye Edici Gıdaların İthalatı, Üretimi, işlenmesi ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmelik kapsamında her Takviye Edici Gıdanın üretimi ve ithalatı Bakanlıkça ön izne tabi tutulmuştur.

Gıda Takviyeleri Formları

Bu bileşenlerin tek başına veya karışımlarının aşağıda belirtilen formlarda hazırlanarak günlük alım dozu belirlenmiş ürünleri takviye edici gıdaları oluşturur. Bu formlar;

  • Kapsül
  • Tablet
  • Pastil
  • Tek kullanımlık toz paket
  • Sıvı ampul
  • Damlalıklı şişe ve diğer benzeri sıvı veya toz formlardır.

Gıda takviyeleri ürün özellikleri şu şekilde olmalıdır:

  • Takviye edici gıdalarda, ilgili tebliğin sadece Ek-1’inde yer alan vitamin ve mineraller, Ek-2’sinde belirtilen formlarda kullanılır.
  • Takviye edici gıdalarda kullanılan vitamin ve minerallerin günlük maksimum limitleri tebliğin Ek-3’üne uygun olur.
  • Takviye Edici Gıdalar Tebliğinde (1) belirtilen ve takviye edici gıdaların bileşiminde bulunan botanikler, Bakanlık tarafından oluşturulan ve Bakanlık resmi internet sitesinde yayımlanan Bitki Listesine uygun olur.
  • Takviye Edici Gıdalar Tebliğinde(²) belirtilen ve takviye edici gıdaların bileşiminde bulunan diğer maddelerin Bakanlıkça oluşturulan ve Bakanlık resmi internet sitesinde yayımlanan Takviye Edici Gıdalarda Kısıtlı Maddeler Listesine uygun olur.
  • Gıda takviyeleri son tüketiciye sadece hazır ambalajlı olarak sunulur.
  • Vitamin ve mineral içeren takviye edici gıdalarda; üretici tarafından tüketilmesi tavsiye edilen ürünün günlük porsiyonundaki her bir besin öğesinin minimum miktarı, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme ve Tüketiciyi Bilgilendirme Yönetmeliği’nde yer alan beslenme referans değerlerine uygun olur. Ayrıca üründe kullanılan katkı maddeleri, aroma maddeleri, ambalaj materyali de ilgili mevzuata uygun olmak zorundandır.
  • Beslenme referans değerinin %15’inden az olan besin öğeleri yalnızca etiketin bileşenler listesinde yer alır.
  • Besin öğeleri dışındaki botanikler ve diğer maddeler ile ilgili Bakanlıkça belirlenen minimum limitleri karşılamayan bileşenler yalnızca etiketin bileşenler listesinde yer alır.
  • Bu Tebliğin eklerinde yer alan vitamin ve minerallerin, bunların formları ve alt formlarının adlandırmasında eş anlamlı kelimeler kullanılabilir.
  • 2-4 yaş grubuna yönelik gıda takviyeleri ile ilgili değerlendirme Bakanlıkça yapılır.

Firmanızın yem ithalatı yapabilmesi için öncelikle bulunduğu ildeki İl Müdürlüğü’ne Kayda Tabi Yem İşletmesi olarak firma girişinin yaptırılması gerekmektedir. Yem ithalatı da yine gıda ithalatına benzer olarak bitkisel kökenli ve hayvansal kökenli olma durumuna göre farklılık göstermektedir. Bitkisel kökenli yemler, yem katkı maddeleri, yem premiksleri için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın elektronik sistemi olan Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) üzerinden ön bildirim onayının alınması gerekmektedir.

Ön bildirim; ürün bildirimi ve sevkiyat bildirimi olarak iki aşamada gerçekleşir. Ön bildirim işlemlerinden önce İl Müdürlüğüne başvuru yapılarak ihracatçı ve üretici firma bilgilerinin GGBS’ye kaydettirilmesi gerekmektedir. Aynı ürünlerin farklı ambalaj boyları, farklı aromaları bile olsa her bir ürün için ayrı ayrı başvuru yapılır. Bildirim sırasında GGBS üzerinden Bakanlık Döner Sermaye Hesabına inceleme harç ücreti yatırılır.

Ürünün ön izninin alınabilmesi için bu sisteme ürünün Türkçe etiketi ve bileşen listesinin yüklenip başvuru yapılması gerekmektedir. Yem sanayi için getirilecek ürünlerde bildirim sırasında etiket yükleme zorunluluğu yoktur. Ürün içeriği Bakanlık tarafından yayınlanan Yem Maddeleri Kataloğu, Yem Katkı Maddeleri Fonksiyon Grupları dokümanlarında belirtilen şartlara uygun olmalıdır. Başvurular sırasında uzmanlık ve deneyim gerektiren nokta da burasıdır. Zira uzman olmayan kişilerce yapılan başvurular olumsuz sonuçlanacağı gibi, hatalı izin ile gümrüğe gelen ürünlerin sevkiyat sırasında fark edilip ülkeye girişine izin verilmemesi gibi durumlarla da karşılaşılmaktadır.

Ön bildirimde beyan edilen bilgi ve belgelerde değişiklik olması durumunda yeni ürün bildirimi yapılır. Ön bildirim onayı alınmış ürünler için ürün gümrüğe geldiğinde aynı sistem üzerinden sevkiyat bildirimi başvurusu yapılır. Bu aşamada ürünün üretildiği ya da ihracatının yapıldığı ülkedeki yetkili otorite tarafından düzenlenmiş “Sağlık Sertifikası (Health Certificate)” ibraz edilir. Sevkiyat bildiriminden sonra ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ürün bilgileri incelenir. Gümrükte fiili kontrol yapılır, ürünlerden analiz için numune alınır.

Sonuçların uygun olması durumunda da ithalatın gerçekleşmesi için gerekli belgeler hazırlanarak onay verilir. İçeriğinde %50’den fazla hayvansal kökenli bileşen içeren yemler, yem katkı maddeleri, yem premiksleri içinse kontrol belgesi başvurusu yapılır. İşlemler gıdalar için alınan kontrol belgesi ile aynıdır.

Gıda güvenliği bilgi sistemi (GGBS) üzerinden hayvan yemleri için de ön bildirim ve sevkiyat onayları alınmaktadır. Sistem gıda ithalatı ile aynı şekilde işlemektedir. Konuyla ilgili detaylı bilgi için telefon, mail ya da web sayfamızdaki iletişim formu ile bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Yurt içinde üretilen veya ithal edilen mallar ile ilgili olarak, Ticaret Bakanlığınca tespit ve ilan edilen kullanım ömrü süresince üretici veya ithalatçılar tarafından verilmesi zorunlu montaj, bakım ve onarım hizmetleri için, yeterli teknik kadro, takım, teçhizat bulunduğunu gösteren ve firmanın unvanı ile merkez adresine göre düzenlenen belge Satış Sonrası Hizmet Yeterlilik Belgesi (SSHYB) olarak adlandırılır. SSHYB alabilmek için Bakanlıkça bölgelere göre tespit edilen servis sayısına göre yapılan teknik servis sözleşmelerinin TSE kurumunda kaydının yapılmış olması gerekmektedir. Teknik servislerin bu hizmeti verebilmeleri için Türk Standartları Enstitüsünden Hizmet Yeterlilik Belgesi (HYB) sahibi olması gerekmektedir. SSHYB almadan satış yapan firmalar, 100.000 ₺, Teknik servis sözleşmesi yapılmayan her teknik servis için 10.000 ₺ idari para cezası öderler.

Konusunda yetkin uzmanlarımızdan detaylı bilgi almak için telefon, mail ya da web sayfamızdaki iletişim formu ile bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Ticaret Bakanlığı son yaptığı düzenleme ile Deterjanlar Ve Deterjanlarda Kullanılan Yüzey Aktif Maddeler (çamaşır deterjanları, bulaşık deterjanları, yüzey temizlik ürünleri, banyo-wc temizlik ürünleri, araç temizlik ürünleri vb.), Hava Aromatize Edici Ürünler (olarak oda kokuları, otomobil kokuları, wc kokuları, buhurdanlık kokuları, tütsüler vb.), Kuvvet asit/baz içeren maddeler (ağır temizlik ürünleri ağır kir ve yağ çözücüler vb.), Havuz suyu kimyasalları gibi ürünlerde Bildirim Kayıt Belgesi Şartını kaldırmıştır. Ancak yine ürünleri için TSE tarafından sertifikalı Güvenlik Bilgi Formu Hazırlayıcısı uzmanlar tarafından Türkçe Güvenlik Bilgi Formu hazırlanması, mevzuatlara göre ürünün Türkçe etiketinin hazırlanması gibi zorunluluklar devam etmektedir.

Konusunda yetkin uzmanlarımızdan detaylı bilgi almak için telefon, mail ya da web sayfamızdaki iletişim formu ile bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Güvenlik Bilgi Formu kimyasal madde veya karışımların insan sağlığı ve çevre üzerine olumsuz etkilerini, risklerini açıklayan, bu tehlikelere karşılık alınması gereken önlemleri ihtiva eden, 13 Aralık 2014 tarih ve 29204 sayılı Resmi Gazetede ( Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkındaki Yönetmelik)  niteliği ve hazırlanma şekli anlatılan 16 maddeli bir formdur.

Güvenlik Bilgi Formu yaygın olarak İngilizce kısaltması olan MSDS (Material Safety Data Sheet) olarak da bilinir.

Bu doküman kimyasal maddelerin kullanımı ve depolanması sırasında oluşabilecek İş Sağlığı İş Güvenliği risklerini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmaların önemli bir parçasını oluştur ve kullanıcıyı doğru ve yeterli düzeyde bilgilendirmek amacıyla hazırlanmaktadır.

Türkiye’de sadece TSE tarafından akredite bir kuruluşta eğitimini tamamlamış, ilgili sınavda başarılı olmuş ve sertifika almaya hak kazanmış kişilerce Güvenlik Bilgi Formu hazırlanabilir.

DİKKAT !!! Deterjan, oda kokusu, kuvvetli asit-baz gibi ürünler ile İSGÜM iznine tabi kimyasallar için Güvenlik Bilgi Formu hazırlanması yasal zorunluluktur.