Takviye edici gıda

TAKVİYE EDİCİ GIDA İLE İLGİLİ TANIMLAR

Piyasaya arz edilecek takviye edici gıda için onay aşamasında bazı belgelerin ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine ibrazı zorunludur. Bu belgelerin hazırlanmasında yardımcı olacak temel terimler şunlardır:

  • Takviye Edici Gıda Günlük Alım Dozu:

    Takviye edici gıdanın işletmecisi (üretici, fason üretim yaptıran veya ithalatçı) tarafından, yaş grubuna göre tüketilmesi tavsiye edilen günlük tüketim miktarıdır.

  • Takviye Edici Gıda Spesifikasyon Belgesi:

    Gıda işletmecisi tarafından düzenlenen, takviye edici gıdanın bileşiminde bulunan etken maddelerin niteliğini (toz, ekstrakt vb.), birim (tablet vb.) gösteren belgedir. Aynı zamanda etken maddelerin günlük alım dozundaki miktarını da gösterir.

  • Takviye Edici Gıda Yüzde Bileşen Listesi:

    Gıda işletmecisi tarafından takviye edici gıdanın üretiminde kullanılan bileşenlerin kullanım amaçlarını belirten belgedir. Bileşenler ağırlıkça azalan sırayla, ağırlık ve yüzde (%) şeklinde düzenlenir.

  • Kısıtlı Maddeler Listesi: Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kullanımına yasak ve kısıtlama getirdiği takviye edici gıda bileşenlerini belirttiği listedir. Belli aralıklarla Bakanlık resmi internet sitesinde güncellenir.
  • Ruhsatlı İlaç Markaları: Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatı verilmiş ilaçların markalarıdır. Bu markalar gıda takviyelerinde marka olarak kullanılmaz. İlaç markaları dışındaki ürünler (geleneksel bitkisel tıbbi ürünler vb.) için düzenlenmiş olan markalara, takviye edici gıda markası olarak izin verilir. Sağlık Bakanlığı tarafından daha önce ruhsatlandırılmış ancak ruhsatı iptal edilmiş ilaç markaları takviye edici gıdanın ticari markası olarak kullanılabilir.
  • Pozitif Bitki Listesi: Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gıda ürünlerinde bileşen olarak kullanılabilecek meyve, sebze gibi ürünleri ve bunların kullanılabilen kısımlarını belirten listedir. Özellikle bünyesinde bitki ekstreleri/ekstraktları bulunduran gıda takviyelerinin üretim ya da ithalinde bu durum ayrıca önem taşımaktadır. Bu listede bulunmayan ya da negatif durumda bulunan bitkiler (veya kullanılan kısımları) varsa Bakanlık tarafından takviye edici gıda onayı verilememektedir.
  • Bitki Ekstraktı: Bitki listesinde kullanılan kısmı pozitif olarak değerlendirilmiş bitkilerin veya bitki kısımlarının değişik çözücüler kullanılarak ekstraksiyon işlemine tabi tutulmasıyla elde edilen sıvı haldeki bitkisel preparat ekstrakt olarak adlandırılır.
  • Bitkisel Ekstre: Bitkisel ekstraktın çözücüsünün uçurulması sonucu elde edilen kuru haldeki bitkisel preparat ekstre olarak adlandırılır.
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir