GÜVENLİK BİLGİ FORMU HAZIRLAMA

Güvenlik Bilgi Formu kimyasal madde veya karışımların insan sağlığı ve çevre üzerine olumsuz etkilerini, risklerini açıklayan, bu tehlikelere karşılık alınması gereken önlemleri ihtiva eden, 13 Aralık 2014 tarih ve 29204 sayılı Resmî Gazetede (Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkındaki Yönetmelik) niteliği ve hazırlanma şekli anlatılan 16 maddeli bir formdur.

Güvenlik Bilgi Formu yaygın olarak İngilizce kısaltması olan MSDS (Material Safety Data Sheet) olarak da bilinir.

Bu doküman kimyasal maddelerin kullanımı ve depolanması sırasında oluşabilecek İş Sağlığı İş Güvenliği risklerini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmaların önemli bir parçasını oluştur ve kullanıcıyı doğru ve yeterli düzeyde bilgilendirmek amacıyla hazırlanmaktadır. Güvenlik bilgi formları kimyasal ürünlerin üretici ve alt kullanıcılar arasındaki en önemli iletişim aracıdır. Bu dokümanlar sayesinde üreticiler, satıcılar müşterilerine ürünle ilgili geniş ve detaylı bilgi ulaşmaktadır. Güvenlik bilgi formları her firmaya uygun olarak hazırlanmalıdır.

Bir Güvenlik Bilgi Formunda, ilgili yönetmelikçe belirlenmiş 16 ana başlık ve 48 alt başlık bulunmaktadır. Genel olarak, bu ana ve alt başlıklar kimyasalın insan sağlığı, çevreye etkisi ve ürünün fizikokimyasal etkilerinin incelendiği ve bilgilerin sunulduğu kısımları kapsamaktadır. İngilizce veya farklı lisanlarda hazırlanmış olan ürün Güvenlik Bilgi Formu (GBF/SDS/MSDS) Türkçe diline çevrilirken ülkemizde yürürlükte olan 29204 sayılı “Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik” gerekliliklerine göre hazırlanmalıdır. Bilinmesi gereken önemli husus bu gibi durumlarda “Güvenlik Bilgi Formu” için tüm kısımların birebir çevirisi kabul edilmemektedir. Özellikle yönetmelik kapsamında belirtilen kısımların, yönetmelikteki çevirilerinin kullanılması bir zorunluluktur. Aksi taktirde ürüne ait hazırlanan GBF ilgili Yönetmelik ile tam uyumlu olmayacaktır.

Türkiye’de sadece TSE tarafından akredite bir kuruluşta eğitimini tamamlamış, ilgili sınavda başarılı olmuş ve sertifika almaya hak kazanmış kişilerce Güvenlik Bilgi Formu hazırlanabilir.

Deterjan, oda kokusu, kuvvetli asit-baz gibi ürünler üreten/ithal eden firmalar ile İsgüm Kontrol Belgesi başvurusunda bulunacak firmaların, başvurularında gerekli olan Güvenlik Bilgi Formları (GBF/MSDS/SDS) tarafımızca mevzuata uygun ve bakanlığın talep ettiği formatta hazırlanır ve onaylanır. Belgeleriniz işlem sonunda hazırlayıcı sertifikası ile birlikte tarafınıza iletilecektir.

?

GIDA İTHALAT İZNİ İLE İLGİLİ
Sıkça Sorulan Sorular

Hayır. Ürünün içeriğine göre izin alınacak yöntem de değişir. İçeriğinde %50’den fazla hayvansal (süt, whey, yumurta, balık yağı, propolis vb.) bileşen, et ürünü veya Kompozit ürün içeren ürünler için yine Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan kontrol belgesi alınır. İlgili sayfamızı incelemek için tıklayınız.

Evet, ithal edilecek her ürün için (aynı ürünün farklı aromaları da dahil) ve hatta aynı ürünün farklı ambalaj boyları için ayrı ayrı izin başvurusu yapmak gerekmektedir

Hayır. Eğer ürün formülasyonunda, üretici ve ihracatçı firmalarda, ürün ambalajında bir değişiklik olmazsa aynı onaylı ön bildirim üzerinden sevkiyat bildirimleri yapılarak ithalata devam edilir.

Hayır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda grupları için belirlediği bir analiz sıklığı vardır. Ancak takviye edici gıda gibi bazı özel gruplarda analiz sıklığı %100 olup her sevkiyatta analiz yapılır. Yapılan analizlerde mevzuatımıza aykırı bir durum saptanırsa ürünün ithalatına izin verilmez.