TAKVİYE EDİCİ GIDA-ÜRÜN İSİMLENDİRME KURALLARI
Takviye edici gıdanın ismi
- Takviye edici gıdanın ismi bileşiminde yer alan etken madde/maddelerle uyumlu olmalıdır. Takviye edici gıda içeriği ile ilişkili olmayan isimlendirmelere onay verilmez.
- Takviye edici gıda onay başvuru dosyası incelenirken, İl Müdürlüğü tarafından ticari markadan şüphe duyulabilir. Bu durumunda marka tescil belgesi/başvurusu gıda işletmecisinden talep edilebilir.
- Probiyotik mikroorganizma içeren ürünler dahil organik olmayan ürünlerin markasında, isminde veya etiketinde, tüketicide organik ürün izlenimi oluşturacak, haksız rekabete neden olacak, bio, biyo, eco, eko, org kelimeleri ön ek, son ek veya tek başına kullanılamaz. İthal ürünler için de bu hükümler geçerlidir.
- Hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğu beyan edilen ve organ ismi kullanılan ifadeler ticari marka ve isim olarak kullanılamaz.
- Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış hali hazırda ruhsatı devam eden ilaç markaları takviye edici gıdanın ticari markası olarak kullanılmaz. Ancak Sağlık Bakanlığınca ruhsatlı ilaç markaları dışındaki ürünler (ara ürün vb.) için düzenlenmiş olanlara takviye edici gıda markası olarak izin verilir. Sağlık Bakanlığı tarafından daha önce ruhsatlandırılmış ancak ruhsatı iptal edilmiş ilaç markaları takviye edici gıdanın ticari markası olarak kullanılabilir.
- Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı ilaç olmasına rağmen, takviye edici gıda onayı düzenlenmiş olan markalara ait onaylar, GGBS’ de pasif hale getirilir. Gıda işletmecisi, piyasadaki ürünlerin tavsiye edilen tüketim tarihini/son tüketim tarihini bildiren dilekçeyi il müdürlüğüne verir. Söz konusu ürünlere tavsiye edilen tüketim tarihine/son tüketim tarihine kadar izin verilir.
- Botaniğin kendisi veya spesifikasyon belgesinde beyan edilen etken maddesi veya ikisi birlikte ürün ismi olarak kullanılabilir.