Yazılar

Ticaret Bakanlığı son yaptığı düzenleme ile Deterjanlar Ve Deterjanlarda Kullanılan Yüzey Aktif Maddeler (çamaşır deterjanları, bulaşık deterjanları, yüzey temizlik ürünleri, banyo-wc temizlik ürünleri, araç temizlik ürünleri vb.), Hava Aromatize Edici Ürünler (olarak oda kokuları, otomobil kokuları, wc kokuları, buhurdanlık kokuları, tütsüler vb.), Kuvvet asit/baz içeren maddeler (ağır temizlik ürünleri ağır kir ve yağ çözücüler vb.), Havuz suyu kimyasalları gibi ürünlerde Bildirim Kayıt Belgesi Şartını kaldırmıştır. Ancak yine ürünleri için TSE tarafından sertifikalı Güvenlik Bilgi Formu Hazırlayıcısı uzmanlar tarafından Türkçe Güvenlik Bilgi Formu hazırlanması, mevzuatlara göre ürünün Türkçe etiketinin hazırlanması gibi zorunluluklar devam etmektedir.

Konusunda yetkin uzmanlarımızdan detaylı bilgi almak için telefon, mail ya da web sayfamızdaki iletişim formu ile bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Material Safety Data Sheet kimyasal madde veya karışımların insan sağlığı ve çevre üzerine olumsuz etkilerini, risklerini açıklayan, bu tehlikelere karşılık alınması gereken önlemleri ihtiva eden, 13 Aralık 2014 tarih ve 29204 sayılı Resmi Gazetede ( Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkındaki Yönetmelik)  niteliği ve hazırlanma şekli anlatılan 16 maddeli bir formdur. Material Safety Data Sheet kimya otoritesi tarafından son zamanlarda material kelimesi kullanılmamaya başlanmış olup Safety Data Sheet olarak anılmaya başlanmıştır. Türkçeye  Güvenlik Bilgi Formu olarak girmiştir. GBF olarak kısaltılmaktadır.

Bu doküman kimyasal maddelerin kullanımı ve depolanması sırasında oluşabilecek İş Sağlığı İş Güvenliği risklerini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmaların önemli bir parçasını oluştur ve kullanıcıyı doğru ve yeterli düzeyde bilgilendirmek amacıyla hazırlanmaktadır. Türkiye’de sadece TSE tarafından akredite bir kuruluşta eğitimini tamamlamış, ilgili sınavda başarılı olmuş ve sertifika almaya hak kazanmış kişilerce Güvenlik Bilgi Formu hazırlanabilir.

DİKKAT !!! Deterjan, oda kokusu, kuvvetli asit-baz gibi ürünler ile İSGÜM iznine tabi kimyasallar için Güvenlik Bilgi Formu hazırlanması yasal zorunluluktur.

Organik, mineral ve mikrobiyal kaynaklı gübrelerin ithali konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü yetkilidir. İlk defa ithalatı yapılacak bir ürün için önce ithalat izni alınır. İthalat izni alınmış ürünlerin her biri için piyasaya arz öncesinde tescil belgeleri alınır. Ayrıca ithalatçı firma kendi için bir lisans belgesi de almak zorundadır. İlk defa ithal edilecek mikrobiyal gübreler için öncelikle numune ithalat izni düzenlenir. Bu izin için yine gerekli evraklar ile birlikte BÜGEM’e başvurulur.

Konusunda yetkin uzmanlarımızdan detaylı bilgi almak için telefon, mail ya da web sayfamızdaki iletişim formu ile bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Piyasaya sürülecek takviye edici gıdaların ithalatı ya da üretimi için onay alınması zorunludur. Takviye edici gıdaların onay başvuruları il müdürlüklerine yapılır. İthal edilecek takviye edici gıdalarda onay, kontrol belgesine tabi olması durumunda kontrol belgesi başvurusundan önce yapılır. Kontrol belgesine tabi olmayanlarda ise ön bildirim öncesinde alınır.

Takviye edici gıdaların ithalatı onayında İstanbul ve Ankara il müdürlükleri, yurt içi üretimlerde ise 81 il müdürlüğü yetkilidir. Takviye edici gıdaların ithalatı ya da yerli üretim onayı için Takviye Edici Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmelik, Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Yönetmeliği, Takviye Edici Gıdaların Onay İşlemleri Uygulama Talimatı gibi mevzuatlar göz önünde bulundurularak başvuru dosyaları hazırlanır.

Takviye Edici Gıdaların İthalatı

Takviye edici gıda kapsamında değerlendirilen ve dökme olarak üretilen/ithal edilen kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer formlardaki ürünler için piyasaya arz edilmeden önce onay alınması zorunludur. Gıda işletmecisini taahhütte bulunduğu alan adı kendi adresleri olmalıdır. Sosyal medya kullanımları ve üyelik talep edilen veya bilgisayarın ID numarası ile giriş yapılan alan adı beyan edilmemelidir.

Bakanlık, onaylanan takviye edici gıdaların listesini, takviye edici gıda işletmelerini kendi sitesinde yayımlar. Ayrıca takviye edici gıda bileşenlerinin yer aldığı Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesini resmi internet sitesinde güncelleyerek yayımlar. İl müdürlüklerince onay düzenlenmiş ancak Bakanlıkça yapılan değişiklikler sonucu mevzuata uygunsuz hale gelen takviye edici gıda onayları Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminde (GGBS) pasif hale getirilir ve söz konusu ürünlere ilişkin yapılacak işlemlere Bakanlıkça karar verilir.

Bilgi ve belgelerin mevzuata uygun hale getirilmesi durumunda söz konusu takviye edici gıdaların ithalatı ya da üretimi için yeni onay düzenlenmez, pasif hale getirilen onay numarası yeniden aktif hale getirilir ve sonuçtan gıda işletmecisi bilgilendirilir.

Takviye Edici Gıdaların İthalatı

Takviye Edici Gıdaların İthalatı