ISO 22000 Temel Eğitimi
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi gıda güvenliği ile ilgili birçok standardı harmanlayıp belgeleyebilen ve aynı zamanda uluslararası geçerliliği olan bir sistemdir. Standardın son revizyonu 2018 yılında yapılmıştır.
Sistem HACCP gereksinimleri, gıda güvenliğini tehdit eden riskler için gereken ön koşul programları, ürün izleme programları gibi konuları derinlemesine ele alır.
Kurumumuzun vereceği temel eğitim ile ISO 22000 standardı kapsamı, firmalarda insan sağlığına yönelik olabilecek tehlikeler konusunda atılacak adımlar, sistemin nasıl yönetileceği konusunda bilgi sahibi olunacaktır.
Uygulama ve örneklerle desteklenecek eğitimimize gıda maddeleri üretimi, ambalajlaması, depolaması yapan tüm firmalar, gıda ekipmanı üreten kuruluşlar, gıda katkı maddeleri üretimi yapan kuruluşlar, gıda işletmelerine yönelik temizlik kimyasalları üreten firmaların yöneticileri ve çalışanları katılım gösterebilirler.
ISO 22000 İç Tetkikçi Eğitimi
Bu eğitim, ISO 22000 Temel eğitimini alan firmaların sistemi firmalarında kurabilmeleri, uygulayabilmeleri ve sistemin gerekliliği olan sürekli iyileştirmeyi sağlayabilmeleri için iç denetçi yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Eğitimi alan iç denetçiler gıda güvenliği yönetim sistemi gerekliliklerini yorumlayabilecekler; ayrıca tetkik yolu ile sistemin işlerliğini ölçme kabiliyeti kazanacaklardır.
BRC-Gıda Güvenliği Global Standardı Gereklilikleri
BRC British Retail Consortium kelimelerinin kısaltması olup İngiliz Perakendeciler Birliğini temsil etmektedir. İlk kez 1998’de yayınlanmış olan standart şu anda 7. versiyonu ile yürürlüktedir.
BRC Standardı İngiliz perakendeciklere ürün sağlayan firmalar başta olmak üzere dünya çapında gıda tedarikçisi firmalar tarafından benimsenmiştir. Bu sistemin amacı sistemin gerekliliği olan temel kriterler çerçevesinde gıda güvenliği ve takip prosedürlerinde bir standardizasyon sağlamaktır. Firmaların yönetim sistemlerine adapte etmesi gereken bu altı kriter HACCP sistemi, kalite yönetim sistemi, tesis çevre standartları, ürün kontrolü, süreç kontrolü ve personeldir.
BRC Global Standardı sadece gıda üreticilerini değil, Ambalajlama (BRC-IoP Packacing Materials), Depolama ve Dağıtım (Storage and Distribution), Müşteri Ürünleri (Consumer Products), Perakende (Retail) gibi gıda sektörünün tüm alanlarını kapsayacak standartları oluşturmuştur.
BRC Global Standart gerekliliklerini yerine getirip bunu belgeleyen firmalar uluslararası pazarda ciddi bir rekabet avantajı kazanmaktadır.
Uzman kadromuzla firmanız için özel hazırlanacak eğitim içeriği ile BRC Standardının temel bilgilendirmesi, diğer standartlarla ilişkisi, sisteminizde olması gereken 6 temel unsur ve firmanızla ilgili uygulamalı örnekler vb. konular detaylı bir şekilde anlatılacaktır.
IFS Food 6 Bilgilendirme Eğitimi
IFS, International Food Standart kelimelerinin kısaltması olup 2000 yılında global kullanımlı bir standart yapılması adına Alman Perakendeciler Birliği, Fransız Perakendeciler Birliği ve bazı İtalyan Perakendeci Birlikleri tarafından oluşturulmuş bir standarttır.
IFS, bugün başta Almanya ve Fransa olmak üzere, birçok Avrupa ülkesi, Kuzey Amerika, Avustralya gibi ülkelerde geçerliliği olan bir standart olup 6. versiyonu ile yürürlüktedir. IFS sadece gıda üreticilerini değil gıda depolama, lojistik, perakende satış gibi birçok alanı kapsamaktadır.
Konusunda yetkin uzmanlarımızla firmanıza özel hazırlayacağımız eğitim içeriğimizle IFS hakkında temel bilgilendirme, sistem gereklilikleri, dokümantasyon uygulamaları, diğer gıda güvenliği yönetim sistemleri ile ilişkisi vb. konularla bilgi sahibi olmanız sağlanacaktır.
AIB International Bilgilendirme Eğitimi
AIB American Insttitute of Baking kelimelerinin kısaltması olup Amerika Birleşik Devletlerinde oluşturulan bir gıda güvenliği standardıdır.
Bu standart ilk olarak Amerika’daki fırıncılık sektöründeki firmalar için yapılmış daha sonra büyüklük gözetmeden tüm gıda firmaları için uygulanabilir hale getirilmiştir.
Oldukça kapsamlı olan bu standart saha kontrolüne ayrıca önem vermekte ve temelde beş gereksinimi incelemektedir.
- Personel uygulamaları ve operasyonel yönetimler (üretim, paketleme vb.)
- Gıda güvenliği için bakım
- Zararlı yönetimi
- Temizlik uygulamaları
- Ön gereklilik ve gıda güvenliği programları yeterliliği
Konusunda yetkin uzmanlarımızla firmanıza özel hazırlayacağımız eğitim içeriğimizle AIB hakkında temel bilgilendirme, sistem gereklilikleri, dokümantasyon uygulamaları vb. konularla bilgi sahibi olmanız sağlanacaktır.
Gıda Mikrobiyolojisinin Temelleri/Hijyen ve Sanitasyon Eğitimi
Mikrobiyoloji tüm gıda firmaları için hayati önem taşıyan bir alandır. Bu bilime konu olan bakteri, küf ve mayalar gıda üretim tesisinde üretimi başlatacak ana girdiler olabileceği gibi (yoğurt üretimi, ekmek üretimi, peynir üretimi vb.) son üründe hijyen şartlarının karşılanması için ölçülen parametreler de olabilmektedir. Bu sebeple gıda üretimi, ambalajlaması, depolaması konusunda hizmet veren tüm firmaların bu alanda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.
Uzman gıda mühendislerimiz ile firmanıza özel yapılacak çalışmalarla gıda mikrobiyolojisi ve uygulamaları konusunda firmanıza özel hazırlanmış eğitimlerden faydalanabilirsiniz.
Türk Gıda Kodeksi Mevzuat Eğitimi
Gıda Mevzuatı gıda maddeleri ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretimi, işlenmesi vb. konularda gıda güvenliğini sağlayan tüm yasa, yönetmelik, tebliğ vb. kurallar bütünüdür.
Gıda güvenliği konusunda alınan önlemlerin yeterli olmaması hatta bazı ölümlü krizlerin yaşanması sebebiyle tüm dünyada mevzuatlar düzenlenmeye başlanmış ve tarladan sofraya gıda güvenliği bir ilke haline getirilmiştir.
Türkiye’de de bu mevzuatlar 5996 nolu Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde Avrupa Birliği ile uyumlu olarak geliştirilmekte ve yenilenmektedir.
Gıda mevzuatı eğitimimiz kapsamında temel terimler ve tanımlar, uluslararası örgütler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü, 5996 nolu Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, Türk Gıda Mevzuatı ve listesi, yönetmelikler, tebliğler ve firmanıza özel durumlar konusunda bilgi verilecektir.
Gıda Etiketleme Eğitimi
Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’nde 26 Ocak 2017 tarihinde yapılan değişikliklerle gıda etiketleme konusunda birçok yeni düzenleme yapıldı. Yönetmelik, “Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği” ve “Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği” adı altında ikiye ayrılarak yeniden düzenlendi.
Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile tüketici aldığı gıda hakkında detaylı bilgi sahibi olabilmesi; Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği ile de tüketiciyi yanıltmadan tüketilen gıdanın sağlık üzerindeki etkileri hakkında bilgilendirme yapılması amaçlandı.
Gıda hakkında bilgilendirmeden, gıdayı kendi adı veya ticari unvanı altında piyasaya arz eden gıda işletmecisi sorumlu tutulmuştur. Halen faaliyet gösteren gıda işletmelerine Yönetmeliklere uyum sağlayabilmeleri için 3 yıl süre verilmiştir.
Konu ile ilgili sunacağımız eğitimimizde yeni yönetmelikler ve ilgili mevzuatların incelenmesi, gıda üretici ve/veya ithalatçılarının sorumlulukları, zorunlu bilgilendirmeler ile ilgili bilgi, beslenme ve sağlık beyanları ve kullanım koşulları, yeni üretilecek/ithal edilecek ürünlerin etiketlerinin nasıl hazırlanacağına dair örnekli çalışmalar gibi birçok konuda bilgi verilecektir.
Eğitimimiz gıda üretimi/paketlemesi/ithalatı/satış ve pazarlaması yapan şirketlerin çalışanları ile firmalara bu konularda danışmanlık hizmeti veren firmalara, bu alanda bilgi sahibi olmak isteyen gıda mühendislerine hitap etmektedir.