TAKVİYE EDİCİ GIDA-KISITLI MADDELER LİSTESİ
Takviye edici gıdalarda Bakanlıkça mevzuatlarda belirtilen vitamin, mineral, bitki ekstraktları ve ekstreleri dışında kalan kollajen, balık yağı, lutein vb. bileşenler de kullanılmaktadır. Bu bileşenler gibi kullanımlarında kısıtlama olan ya da kullanımı yasak olan bileşenler Bakanlıkça yayımlanan Kısıtlı Maddeler Listesi içinde belirtilir. Bu liste aralıklı olarak güncellenerek Bakanlık resmi internet sitesinden yayımlanır.
Üretmeyi ya da ithal etmeyi düşündüğünüz takviye edici gıdanın içinde bu listede olmayan bir bileşen varsa listeye eklenmesi gerekmektedir. Bunun için başvuru dosyasına bu bileşenle ilgili bilgi de eklenmelidir.
Kısıtlı Maddeler Listesi için Bakanlığın isteği doğrultusunda istenilen dokümanlar;
- Ürünle ilgili genel bilgi, kullanıcı grubu, günlük alım dozu vb.
- Etken maddenin adı, kullanılması önerilen günlük toplam miktarı.
- Etken maddenin yaş grubuna göre risk değerlendirmesi ve güvenli limiti ile biyoyararlılığı, fizyolojik etki mekanizması, toksikolojisine yönelik bilimsel dergilerde yayımlanmış literatürler*.
- Etken madde ile ilgili varsa EFSA görüşleri, FDA uygulamaları, FAO, WHO, EMA kurum ve kuruluşların verileri.
- Monograflar ile AB ülkeleri başta olmak üzere diğer ülkelere ait mevzuat uygulamaları.
- Etken maddenin takviye edici gıda olarak kullanımına yönelik ürün örnekleridir.
Sunumlar PowerPoint formatında hazırlanmalı ve sunumun süresi 10-15 dakikayı geçmemelidir. *Bilimsel yayınlar etken maddenin takviye edici gıdalarda kullanımına yönelik olmalıdır. Kullanılan kaynaklar tam adı ve yazarları ile yazılmalı, bilimsel çalışmalardaki ilgili bölümler farklı renkte belirtilerek sunuma eklenmelidir.
Bakanlık Takviye Edici Gıda Komisyonu tarafından değerlendirilen sunumlar sonucu yeni bileşen listeye eklenebilir. Daha fazla bilgi talep edilerek firma tekrar sunuma davet edilebilir ya da bileşenin gıda takviyelerinde kullanımı uygun bulunmayabilir.
Kısıtlı Maddeler Listesi içinde yer alan etken maddelerin limitinde değişiklik talep edilmesi durumunda şu yol izlenir. İlgili maddelerin listesini ve varsa bilimsel çalışmaları onay başvuru dosyasına ekleyerek limitlerinin belirlenmesi amacıyla Bakanlığa gönderir. İl müdürlüğü, onay başvuru dosyasında yer alan diğer bilgi ve belgeleri inceler. Gerekli görülmesi durumunda ek bilgi belge istenebilir. Başvuru dosyasında istenen bilgi ve belgelerde eksiklik varsa gıda işletmecisine bildirir. Eksikliklerin tamamlanması ve Bakanlıkça limitlerin internet sitesinde yayımlanmasından sonra onay işlemleri tamamlanır.
Bitki Listesinde takviye edici gıdalar için pozitif olarak belirtilen ve Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesi içinde herhangi bir kısıt bulunmayan botaniklerin tümü takviye edici gıdaların bileşiminde yer alabilir.
Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesi içeriğinde yer alan etken maddelerin eş anlamlı isimleri de kabul edilir. Eş anlamlı isimlerinin kabul edilmesinde tereddüt olması durumunda Bakanlığa görüş sorulur.
Kısıtlı Maddeler Listesi için lütfen tıklayınız.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!