Hayvansal kökenli gıdalar ile içeriğinde %50’den fazla hayvansal ürün içeren gıdaların ithali için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan kontrol belgesi alınmalıdır. Ayrıca Bakanlığın yayınladığı “Kompozit Ürünlerin Belirlenmesine ve Veteriner Kontrollerine Tabi Olup Olmayacağının Değerlendirilmesine İlişkin Talimat” dokümanına göre bitkisel ürünlerle birlikte işlem gören hayvansal ürünler ve işlem görmemiş hayvansal kökenli bileşen içeren gıdalar da oranına bakılmaksızın kontrol belgesine tabi olmaktadır.
Kontrol belgesine tabi olan ürünlere örnek olarak;
- Tereyağı,
- Çeşitli peynirler,
- Süt ve süt tozu,
- Peynir altı suyu tozu (whey),
- Balık yağı, arı sütü gibi hayvansal içerikli takviye edici gıdalar,
- Bazı sporcu gıdaları,
- Et ve et ürünleri,
- Yumurta vb. verilebilir.
Özellikle formülasyon bakımından karmaşık ürünlerin kontrol belgesine tabi olup olmadığının tespiti ve sonrasında başvuru dosyasının hazırlanması sektör bilgisi ve tecrübe gerektirmektedir. Kontrol belgesi gereken bir ürün için gerekli belgeler alınmadan ya da yanlış alınarak yapılan işlemlerde ürün ülkeye giremez, girse dahi ilgili gümrükte imhaya gidebilir.
Kurumumuz uzmanları başvuru yapmadan önce ürününüzün bileşen ve etiket bilgilerini firmanızdan talep eder. Başvurudan önce ürününüzü ilgili mevzuatlara göre değerlendirir. Mevzuata uygun olmayan ürünler konusunda sizi bilgilendirir ve başvuru yapmaz.
İthal edilmek istenen her gıda için aynı ürünün farklı ambalaj boyutları da olsa ayrı ayrı izin alınır. İzinler Tarım ve Orman Bakanlığı’nın elektronik sistemi olan Hayvan Bilgi Sistemi Giriş (www.hbs.tarbil.gov.tr) üzerinden yapılır. Yetkili İl Müdürlüğü uzmanlarının incelemeleri sonrası onayı verilen ürünler için Kontrol Belgesi düzenlenir. İlgili kontrol belgesinin bir kopyası ithalatın yapılacağı Veteriner Sınır Kontrol Müdürlüğü’ne de iletilir.
Gümrüğe gelen ürünler için üretildiği ya da ihracatının yapıldığı ülkedeki yetkili otorite tarafından hazırlanmış Veteriner Sağlık Sertifikası düzenlenmesi mecburidir. Dokümanlar incelenip üründen numune alınır. Analiz sonuçları da uygun çıkarsa ürünler için uygunluk belgesi düzenlenir. Kontrol belgeleri ürünün cinsine göre (GTİP numaralarına göre) Bakanlıkça yetki verilen farklı İl Tarım ve Orman Müdürlüklerince verilir. Ürünlerin yurda giriş işlemleri ise Veteriner Sınır Kontrol Noktası bulunan illerden gerçekleşmektedir. Düzenlenen kontrol belgeleri ürünün GTİP numarasına göre 4,6 ya da 12 ay süreli olabilmektedir.
Konusunda yetkin Gıda Mühendislerimizden detaylı bilgi almak için telefon, mail ya da web sayfamızdaki iletişim formu ile bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!