TARIM ve ORMAN BAKANLIĞI-BİTKİ LİSTESİ

İthal edilen ya da üretilen her türlü gıdanın formülasyonunda kullanılan bitkilerin (kullanılan kısmı da belirtilmek üzere) Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan Bitki Listesi pozitif olarak bulunması gerekmektedir.

Bu Bitki Listesi, farmasötik botanik, farmakognozi, toksikoloji, tıbbi ve aromatik bitkiler alanlarında çalışan konusunda uzman bilim insanları ve Bakanlık uzmanlarından oluşan bir komisyon tarafından yapılmaktadır.  Komisyon hem Bakanlığa ulaşan yeni başvuruları değerlendirirken hem de Bitki Listesi ve Zehirli Bitkiler Listesinde yer alan bitkilerin güvenilirlik değerlendirmesini yeni bilimsel veriler ışığında yeniden yapmaktadır. Ayrıca ülkemize ithal edilmek istenen her türlü gıdanın içeriğinde yer alan bitki, bitki kısımları bu listede pozitif olarak yer almalıdır. Özellikle bünyesinde bitki ekstreleri ve ekstraktları bulunduran takviye edici gıdaların üretim ya da ithalinde bu durum ayrıca önem taşımaktadır. Zira bu listede bulunmayan ya da negatif durumda bulunan bitkiler (veya kullanılan kısımları) varsa Bakanlık tarafından takviye edici gıda onayı verilememektedir.

Gıda olarak kullanılması istenen bir bitki hakkında güvenilirlik değerlendirmesi yapılırken; o bitkinin kimyasal yapısı, dünyadaki kullanım alanları (tıbbi olarak ve özellikle gıda amaçlı olarak), tarihsel geçmişi, insan fizyolojine olumlu ve olumsuz etkileri ile bitkinin toksikolojisine yönelik veriler, varsa bitkinin başka maddelerle olan etkileşimi, bitkinin kullanımı ile ilgili kısıtlamalar ve uyarılar, diğer ülkelerdeki gıda amaçlı olarak kullanım durumu, varsa bitki hakkında daha önceden yapılmış ulusal veya uluslararası güvenilirlik değerlendirmeleri; bitkinin önerilen kullanım şekli ve miktarı gibi birçok husus dikkate alınır.

Ürününüz içindeki bitkiler bu listede bulunmuyor, negatif halde mevcut ya da kullanılan kısmı yok ise gerekli evrakları barındıran bir dosya hazırlanarak Bakanlığa müracaatı yapılabilmektedir. Bu dosya;

  • Bitkinin Latince ve İngilizce adı varsa Türkçe adı,
  • Bitkinin kullanılan kısmı (tüm kısımları veya kök, gövde, yaprak, çiçek vb.),
  • Ürünün ne olduğu (çay, gıda takviyesi, macun vb.),
  • Üründe bitkinin kullanım şekli (doğrudan, ekstre vb.),
  • Bitkinin veya ürünün hangi ülkeden getirileceği,
  • Bitkinin üretildiği ve/veya yükleneceği ülkenin resmi otoritesinden gıda takviyesi, bitkisel çay, bitkisel karışım vb. amaçlı olarak tüketime sunulduğunu
    beyan eden yazı ya da sağlık sertifikası,
  • Bitkinin takviye edici gıdalar, bitkisel çay, bitkisel karışım vb. amaçlı kullanıldığına dair bilimsel literatür bilgisi,
  • Gerektiğinde ürünün AB ülkelerinde satıldığını gösteren serbest satış sertifikası,
  • Ürün örneğini içermelidir.

Dosya hazırlığı teknik bilgi ve deneyim gerektirdiği için işin uzmanlarınca hazırlanmalı ve başvuru takibi yapılmalıdır.

Konusunda yetkin Gıda Mühendislerimizden detaylı bilgi almak için telefon, mail ya da web sayfamızdaki iletişim formu ile bizimle irtibata geçebilirsiniz.

İlgili mevzuat için lütfen tıklayınız.