KOSGEB-İLERİ GİRİŞİMCİ DESTEK PROGRAMI

KOSGEB, İleri Girişimci Destek Programı ile yeni kurulan işletmelere en hassas dönemlerinde devamlılıklarını sürdürebilmek ve işletmelere destek olmayı amaçlamaktadır. İleri Girişimci Programı ülkemizin küresel piyasalarla rekabet edebilmesine olanak sağlayacak, ihracat yapabilecek, istihdam oluşturabilecek, marka olabilecek işletmelerin artırılmasını hedeflemektedir.

Destek programı kapsamında kuruluş desteği, performans desteği, makine-teçhizat ve yazılım desteği, mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği ve sertifika desteği sağlanır.

Kuruluş desteği kapsamında, gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 5.000 TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 10.000 TL geri ödemesiz destek sağlanır.

Performans desteği kapsamında geri ödemesiz olarak, destek programının uygulama esaslarında belirlenen kriterlere göre 40.000 TL’ye kadar, ayrıca girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya şehit yakını olması durumunda ilave 10.000 TL’ye kadar olmak üzere en fazla 50.000 TL’ye kadar destek sağlanır.

Makine, teçhizat ve yazılım desteği kapsamında işletmeye, makine ve teçhizat giderleri ile yazılım lisans bedeli veya zaman sınırlı lisans kullanım bedeli için geri ödemesiz olarak sağlanacak desteğin üst limiti 100.000 TL’dir. Ancak, işletmenin orta-yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet göstermesi durumunda geri ödemesiz olarak sağlanacak desteğin üst limiti 200.000 TL, yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet göstermesi durumunda geri ödemesiz olarak sağlanacak desteğin üst limiti 300.000 TL’dir. Makine, teçhizat ve yazılım desteği için destek oranı %75’tir.

Makine, teçhizat ve yazılım desteği için destek oranı %75’tir. Bu destek için oran yine %75’tir.  Sertifika desteği kapsamında, girişimcinin kurduğu işletme için gerekli mesleki ve teknik sertifika ve buna benzer belgeler (işletme sahibi için işletme kuruluş tarihinden önce en geç bir yıl öncesini kapsayacak şekilde) çerçevesinde; girişimcinin kurduğu işletmede çalışan personeli için (işletme kuruluş tarihinden itibaren) işletmeye destek oranı uygulanmaksızın geri ödemesiz olarak toplam 5.000TL’ye kadar destek sağlanır.

Proje başvurusu, en geç 1 ay içerisinde Kobi Bilgi Sistemi (KBS) üzerinden kontrol edilir. Bu aşamada başvurunun; başvuru ve yararlanma koşullarını sağlaması, dokümantasyon formatına uygun olması, eklerinin bulunması gibi hususların kontrolü sağlanır. Eksiklik varsa yine KBS üzerinden firmaya bildirilip güncelleme istenir. Eksiklik olmaması ya da tamamlanması durumunda ise proje bir sonraki aşama olan kurul gündemine dahil edilir. Kurul ise işletme ile yaptığı görüşme sonrasında başvuruyu kabul edebilir, reddedebilir veya yeniden değerlendirme yapmak üzere işletmeden düzeltme talep edebilir. Kurul onayını da almış projeler için destekleme süreci başlar.

?

Kosgeb İleri Girişimci Destek Programı
İLE İLGİLİ Sıkça Sorulan Sorular

Hayır. Bu destekten faydalanabilmeniz için kuracağınız işin KOSGEB tarafından desteklen faaliyet konuları arasında olması gerekmektedir. İş fikrinizi belirledikten sonra bu konuyu netleştirmeniz gerekmektedir.

Hayır. İşletmenizi kurmadan önce KOSGEB Girişimcilik Eğitim Katılım Belgenizi mutlaka almış olmalısınız.

KOSGEB girişimcilik eğitimlerine e-devlet üzerinden başvuru yapılmaktadır. Eğitimler herkese açık ve ücretsizdir.

Eğitimi tamamladıktan sonra kuracağınız işletme Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı “gerçek kişi” ya da sermaye şirketi statüsünde (limited veya anonim şirket gibi) kurulmuş olmalıdır.

İleri Girişimci Programına yapılan başvurular ilk olarak ön değerlendirmeye tabi tutulur. Bu aşama tamamlandıktan sonra kurul değerlendirmesi aşaması ile projelerin durumu netleştirilir.

Program süresi 2 yıldır.