KOZMETİK ÜRÜN BİLDİRİM İŞLEMLERİ
Üretilen ya da ithal edilen tüm kozmetik ürünlerin, yasal zorunluluk olarak Sağlık Bakanlığı sistemi olan Ürün Takip Sistemi’ne (ÜTS) bildirimlerinin yapılması gerekmektedir.
Ancak bildirimlerden önce kozmetik ürünlerin 5324 sayılı Kozmetik Kanunu ile 8157sayılı Kozmetik Yönetmeliği kurallarına uygun olduğu kontrol edilmelidir.
Kozmetik ürün bildirim işlemleri zor ve karmaşık bir süreçtir. Bu süreçte yapılacak hatalar daha sonra Bakanlıkça yapılacak piyasa gözetim ve denetimlerinde size idari yaptırımlar ve para cezaları olarak geri dönebilmektedir. Tecrübeli uzmanlarımızca profesyonel olarak yürütülecek işlemleriniz, süreci kısa ve doğru bir şekilde yönetmenizi sağlayacaktır.
Kozmetik bildirim işlemleri sırasıyla şu şekilde olmaktadır:
- Üretim ya da ithalat yolu ile piyasaya arz etmek istediğiniz ürünler için öncelikle mevzuat uygunluğunu ücretsiz olarak kontrol etmekteyiz. Bunun için ürünün içerik belgesi (üretici firma tarafından hazırlanmış, her bir ürünün içinde bulunan maddeleri ve üründeki kullanım yüzdelerini gösterir belge) ve ürün ambalaj örneği (orijinal ambalaj örneğinin bıçak izi diye tabir edilen bilgisayar ortamında hazırlanmış jpeg ya da pdf örneği) gerekmektedir.
- Üretilecek ya da ithal edilecek ürünlerde mevzuatsal açıdan bir sorun olmaması durumunda firma kaydı aşamasına geçmekteyiz. Kozmetik ürün bildirimi yapabilmeniz için şahıs, limited ya da anonim olmak üzere mutlaka bir şirketinizi olması gerekmektedir. Firma kaydınız elektronik ortamlar olan ÜTS (Ürün Takip Sistemi) ve EBS (Elektronik Başvuru Sistemi) üzerinden yapılacaktır.
- Firma kaydından sonra Sorumlu Teknik Eleman ataması yapılmaktadır. Kozmetik Yönetmeliği 13. Maddesi gereğince kozmetik ürün üreten ya da ithal eden firmalar uygun seviyede profesyonel yeterliğe ve gerekli tecrübeye sahip bir sorumlu teknik eleman bulundurması gerekir. Eczacı veya kozmetik alanında iki yıl fiilen çalışmış olduğunu belgelemek kaydıyla kimyager, biyokimyager, kimya mühendisi, biyolog veya mikrobiyolog sorumlu teknik eleman olarak görevlendirilebilir. ÜTS’de tanımlı bir Sorumlu Teknik elemanınız yoksa ürün bildirimi yapılamamaktadır. Bu şartları sağlayan personelinizin olmaması durumunda firmamız size destek olabilmektedir.
- Sonraki aşama olarak ürün içeriği ve ambalajının detaylı kontrolünü yapmakta ve özellikle ithal ürünler için ürünün mevzuatımıza uygun Türkçe Etiket bilgilerini hazırlamaktayız. Ürünler piyasaya arz edilemeden önce Kozmetik Yönetmeliği 10. Maddesine göre Türkçe etiketleri hazırlanmalıdır.
- Ürün bildirimi yapılabilmesi için bir gereklilik de bitmiş kozmetik ürün için ürün güvenlik değerlendirmesinin yapılmasıdır. Kozmetik Yönetmeliği 12. Madde (ç) bendine göre Üretici, bir kozmetik ürünün güvenli olduğunu göstermek amacıyla, ürünü piyasaya arz etmeden önce bu ürünün bilgileri temelinde bir güvenlilik değerlendirmesinin yapılmasını ve ürüne ilişkin güvenlilik raporunun mevzuatta belirtilen şekilde düzenlenmesini sağlar. Ürün Güvenlik Değerlendirmesi olmadan bildirim işlemleri tamamlanamaz. Özellikle ithal ürünlerde üretici firmalar bu dosyayı ürünlerini alan firmalarla paylaşmaktan çekinmektedir. Bu durumda ürününüzle ilgili dosyanın hazırlanması konusunda firmanıza destek olabilmekteyiz.
- Tüm bu aşamalardan sonra hazırlanan bilgileri ÜTS’ye aktarılır. Bakanlık uzmanları inceleme sonuçlarını yine sistem üzerinden firmalara bildirir. Uzmanların düzeltme talebi olursa yine firmamız tarafından bu güncellemeler yapılır ve tekrar onaya sunulur. İlgili ürün kayıt altına alınana kadar firmamız ek bir ücret almadan işlemleri takip eder.
Konuyla ilgili detaylı bilgi için telefon, mail ya da web sayfamızdaki iletişim formu ile bizimle irtibata geçebilirsiniz.
İlgili mevzuat için lütfen tıklayınız.
Kozmetik ürün üretmek için Sağlık Bakanlığı’ndan bir izin almalı mıyım?
Sağlık Bakanlığı 01.03.2016 tarihinden itibaren kozmetik ürün bildirimlerini Ürün Takip Sistemi (ÜTS) adındaki portalından takip etmektedir. Bakanlık ürünlerin üretimi ya da ithali öncesi bir denetim yapmamakta ya da ürünlerle ilgili bir kayıt belgesi vermemektedir. Üretilen ya da ithal edilen tüm ürünler yasal zorunluluk olarak bu sistem üzerinden Bakanlığa bildirilmelidir.
İthal ettiğim kozmetik ürünler için bildirim yapmam gerekli mi?
İthal edilen, üretilen ya da fason olarak ürettirilen tüm ürünler için Sağlık Bakanlığı ÜTS üzerinden bildirim yapılması zorunludur.
Kendi şirketimin sorumlu teknik elemanı olabilir miyim?
Üretici ya da ithalatçı firma yetkilisi eczacı veya kozmetik alanında iki yıl fiilen çalışmış olduğunu belgelemek kaydıyla kimyager, biyokimyager, kimya mühendisi, biyolog veya mikrobiyolog ise sorumlu teknik elemanlık görevini kendisi üstlenebilir.
Yurtdışındaki üretici firma ürünle ilgili güvenlik değerlendirme dosyasını paylaşmıyor. Ne yapabilirim?
Elinizde ürünle ilgili formülasyon, ambalaj vs. gibi dokümanlar ve ürün numunesi varsa ürün güvenlik değerlendirmesini Türkiye’de de yaptırabilirsiniz. Firmamız bu konuda size yardımcı olacaktır.