KOSGEB-YURTDIŞI PAZAR DESTEK PROGRAMI

KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet güçlerinin, kurumsallaşma-markalaşma düzeylerinin ve ekonomideki paylarının arttırılması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanması için işletme geliştirme destek programını oluşturmuştur.

Programdan yararlanmak isteyen işletme KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olmalıdır. İşletmeler, istedikleri desteklerin şartlarını taşıyorlarsa başvuruları yapılır ve bir taahhütname alınır. Başvurular uygun bulunursa firmaya bildirilir ve desteklerden 2 yıl süre ile faydalanmaları sağlanır. Her bir desteğin desteklenme oranı, asgari %60 olmak üzere, farklıdır.

Programdaki desteklerden kısaca şöyle bahsedebiliriz:

Yurtiçi Fuar Desteği: İşletmelerin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından internet sitesinde ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanan Yıllık Yurt İçi Fuar Takvimi Tebliğinde yer alan yurt içi ihtisas ve yurt içi uluslararası ihtisas fuarlarına, İzmir Enternasyonal Fuarı’na ve IDEF Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’na katılımlarına destek verilir. Destek üst limiti 50.000 ₺’dir.

Yurtdışı İş Gezisi Desteği: İşletmelerin, uluslararası iş birliğini temin etmelerini ve artırmalarını sağlamak amacı ile organize edilen yurt dışı iş gezisi programlarına katılmalarına destek verilir. Bu destek, KOSGEB Birimleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından düzenlenen yurt dışı iş gezisi programlarında konaklama giderleri, ulaşım giderleri, tercüme, rehberlik gibi giderlerin karşılanmasını kapsar. Yurt dışı iş gezisinin düzenlenebilmesi için başvuru esnasında Kobi Bilgi Sisteminde kayıtlı en az 10 (on) işletmenin yer alması gerekmektedir. Destek üst limiti 30.000 ₺’dir.

Nitelikli Eleman İstihdam Desteği: Bu destek, yükseköğretim kurumundan mezun, yeni eleman
istihdamı için verilir. İşletmeler belirtilen limitler dâhilinde birden fazla nitelikli eleman çalıştırabilir. Destek üst limiti 50.000 ₺’dir.

Tasarım Desteği: İşletmelerin ürün tasarımı için alacağı tasarım hizmetlerine ilişkin giderler desteklenir. Destek üst limiti 50.000 ₺’dir.

Sınai Mülkiyet Hakları Desteği: İşletmelerin Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) patent, faydalı model belgesi, endüstriyel tasarım tescili belgesi ve entegre devre topografyaları tescil belgesi için yaptığı giderler ile patent ve marka vekili giderlerine ve ayrıca TÜRKPATENT muadili yurt dışı kurum/kuruluşlardan; patent, faydalı model belgesi, endüstriyel tasarım tescili belgesi ve entegre devre topografyaları tescil belgesi ile yurt dışı marka tescil belgelerine yaptığı giderlere destek verilir. Destek üst limiti 30.000 ₺’dir.

Belgelendirme Desteği: İşletmelerin; Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ve TÜRKAK tarafından akredite edilmiş kurum/kuruluşlardan akredite oldukları konularda alacakları ürün, sistem, personel, laboratuvar akreditasyon belgeleri, Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) ve HAK tarafından akredite edilmiş kurum/kuruluşlardan alınacak belgelere ve TÜRKAK tarafından herhangi bir konuda akredite edilmiş belgelendirme kuruluşlarından alacakları İş Sağlığı ve Güvenliği konusundaki belgelere (İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (OHSAS, TS ISO 18001), TS ISO 45001:2018 vb.) ilişkin giderlerine destek verilir. Destek üst limiti 50.000 ₺’dir.

Test Analiz Desteği: İşletmelerin, kamu kuruluşları ve üniversitelerce kurulmuş laboratuvarlardan alacakları ürün, malzeme, parça, numunelere ilişkin test, analiz, kontrol muayene ile yurt içi ve yurt dışı laboratuvarlarda akredite olunan test, analiz, kontrol muayene konularında alacakları hizmet giderlerine destek verilir. Destek üst limiti 50.000 ₺’dir.

Enerji Verimli Elektrik Motorları Değişimi Desteği: TEVMOT projesi kapsamında pilot olarak seçilen Kocaeli Gebze OSB, Antalya OSB, Uşak OSB, Bursa OSB, İzmir Kemalpaşa OSB, Ankara Sanayi Odası 1. OSB ve Adana Hacı Sabancı OSB’de faaliyet gösteren işletmelerin enerji verimli motor değişimlerine imzalanan protokol çerçevesinde destek verilir. Destek üst limiti 80.000 ₺’dir.

Bağımsız Değerlendirme Desteği: İşletmelerin 18/09/2019 tarihli 30892 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 05/12/2019 tarihli 30969 sayılı Resmi Gazete ile değişiklik yapılan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Uygulama Esasları Tebliği’nin çağrı planlarında belirtilen öncelikli ürün listesinde yer alan ürünleri üretmesine yönelik Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında yaptıkları proje başvurularına ilişkin bağımsız değerlendirme raporu giderlerine destek verilir. İşletmelerin komite tarafından destek kapsamına alınıp
alınmamasına bakılmaz. Destek üst limiti 20.000 ₺’dir.

Model Fabrika Desteği: İşletmelerde operasyonel mükemmeliyet ilkelerinin, deneyimsel öğrenme tekniklerini kullanarak, ölçeklenebilir bir şekilde yaygınlaştırılmasını sağlayan bir araç (ortak kullanıma yönelik bir yetkinlik merkezi) olarak tanımlanan model fabrikalardan işletmelerin alacakları hizmet giderlerine destek verilir.  Destek üst limiti 70.000 ₺’dir.

?

Kosgeb Yurtdışı Pazar Destek Programı İLE İLGİLİ Sıkça Sorulan Sorular

Destek kapsamındaki giderlere ilişkin bedellerin işletme tarafından banka aracılığıyla ödenmesi ve vadeli işlemler dâhil olmak üzere ödemenin tamamlanmış olması gerekmektedir. İlgili ödeme yapıldıktan sonra işlemin varsa faturası ve banka dekontu ile birlikte geri ödeme talebi yapılır.

Programlara destek süresi verilen desteğin üst limiti dahilinde 2 yıldır.