KURU MEYVE İHRACATI

Yurtdışına ihraç edilmek istenen kuru meyveler (kuru incir, kuru üzüm, kuru kayısı vb.) için “Bitkisel Gıda ve Yemin İhracatında Sağlık Sertifikası Düzenlenmesi ve İhracattan Geri Dönen Ürünler İçin Uygulama Yönetmeliği” kapsamında sağlık sertifikası düzenlenerek ihracat işlemleri yapılır (İlgili mevzuat için lütfen tıklayınız).

Serbest bölgelerde faaliyet gösteren firmalar hariç olmak üzere; ihraç edilmek istenen ürünleri üreten firmalar kayıt ya da onay belgesine sahip olmalıdır. İhracatta öncelikle alıcı ülke talepleri dikkate alınır. Alıcı ülke talebi olmaması durumunda ülkemizdeki mevzuatlar uygulanır.

İhracat başvuruları için her bir ürün adına ayrı ayrı dosya hazırlanarak GGBS girişleri yapılır ve dosyalar ihracatın yapılacağı ildeki İl Tarım Müdürlüğüne verilir. Kontrol görevlisi tarafından belgeler incelenir. Eksiklik tespit edilirse ilgili firma bilgilendirilir ve başvuru reddedilir. Belgeleri uygun olan başvurular için ürünlerden numune alınarak Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin analizleri yaptırılır. Analiz sonucu uygun olan ürünler için Kuru Meyve Sağlık Sertifikası düzenlenir. Analiz sonucu uygun olmayan ürünler için firma bilgilendirilir ve tespit edilen analiz sonuçları Türk Gıda Mevzuatına da uygun değilse ürünler yediemine alınır. İlgili firma şahit hakkını kullanmak isterse şahit numunenin analizi ilgili mevzuat gereği ilk numunenin analizini yapan laboratuvarda yaptırılır. Şahit numune analiz sonucu AB mevzuatına uygun çıkarsa Kuru Meyve Sağlık Sertifikası düzenlenir.

?

Kuru Meyve İhracatı İLE İLGİLİ
Sıkça Sorulan Sorular

Kuru incir gibi ihracatı yapılacak tüm kuru meyvelerin ihracat belgeleri düzenlenmeden önce Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin analizi yapılır. Sonuçlar mevzuata uygun çıkarsa sertifikaları düzenlenir.