HAYVANSAL ÜRÜN İHRACATI

Yurtdışına ihraç edilmek istenen canlı hayvan ve hayvansal gıdalar için (bal, peynir, tereyağı, hayvansal kökenli takviye edici gıdalar gibi Ülkeye Girişte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik” ekindeki listede yer alan veteriner kontrolüne tabi ürünlere ilave olarak Bakanlıkça belirlenen ürünler) için veteriner sağlık sertifikası düzenlenerek gerekli izinler alınmaktadır. (İlgili mevzuat için lütfen tıklayınız).

Serbest bölgelerde faaliyet gösteren firmalar hariç olmak üzere; ihraç edilmek istenen ürünleri üreten firmalar kayıt ya da onay belgesine sahip olmalıdır. İhracatta öncelikle alıcı ülke talepleri dikkate alınır. Ürünün alıcı ülke taleplerine uygunluğunun tespiti amacıyla il/ilçe müdürlüğü tarafından numune alınarak muayene ve analiz sonucuna göre ihracat işlemleri gerçekleştirilir. Analiz sonucu uygun olan ürünlere veteriner sağlık sertifika düzenlenir. Alıcı ülke talebi olmaması durumunda ülkemizdeki mevzuatlar uygulanır.

Bir tesisin bulunduğu ilde ihraç edilecek canlı hayvan veya ürün için gümrük ve nakliye şekline göre uygun (deniz, hava, kara vb) çıkış kapısı bulunuyor ise, söz konusu canlı hayvan veya ürünün, bu ildeki çıkış kapısından ihraç edilmesi ve işlemlerin bu doğrultuda yapılması esastır. Veteriner Sağlık Sertifikası da bu doğrultuda düzenlenir. Ancak firma tarafından gümrükleme işleminin başka bir ilde yapılması talep edilirse bu durumda ürünler ön sağlık sertifikası ya da veteriner sağlık raporu ile gönderilir.

Tesisin bulunduğu ilde, gümrükleme yapılmıyor ve nakliye şekline göre (deniz, hava, kara vb.) çıkış kapısı bulunmuyor ise; tesisin bulunduğu yer itibariyle, Bakanlık il müdürlüğündeki yetkili veteriner hekim, ürün için gümrüklemenin yapılacağı yerin il müdürlüğüne ya da çıkış kapısının bulunduğu il müdürlüğüne kadar geçerli olmak üzere “Ön Sağlık Sertifikası” düzenler.

İhraç edilmek istenen ürünlerin, birden fazla üretici tarafından üretilmiş olması ya da aynı üreticiye ait farklı illerde veya aynı ilde farklı adreslerde üretilmesi durumunda ihraç edilecek ürünler için ayrı Ön Sağlık sertifikası veya Veteriner Sağlık Sertifikası düzenlenir.

Alıcı ülke talebi doğrultusunda ürüne ait son tüketim tarihi, ürünün olması gereken raf ömründen daha kısa bir süre olarak belirlenmişse veya son tüketim tarihi belirtilmemişse; bu durum üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından il/ilçe müdürlüklerine ihracat aşamasında beyan edilir. Ürünün ihracattan geri dönmesi durumunda; ürünün olması gereken son tüketim tarihi ile ilgili üretici/ihracatçı veya temsilcisinin bu beyanı esas alınır.

?

Hayvansal Ürün İhracatı İLE İLGİLİ
Sıkça Sorulan Sorular

Ürün için gümrüklemenin yapılacağı yerin il müdürlüğüne ya da çıkış kapısının bulunduğu il müdürlüğüne kadar geçerli olmak üzere “Ön Sağlık Sertifikası” düzenler.

Evet, ürün hayvansal ürün kapsamına girdiğinden veteriner sağlık sertifikası düzenlenerek ihracatı yapılır.

Alıcı ülkenin istenilen analizler dışında analiz talebi varsa üretici/ihracatçı firma veya temsilcisi tarafından ihracat beyannamesinde bu durum belirtilir. Ürünün alıcı ülke taleplerine uygunluğunun tespiti amacıyla il/ilçe müdürlüğü tarafından numune alınarak muayene ve analiz sonucuna göre ihracat işlemleri gerçekleştirilir. Analiz sonucu uygun olan ürünlere veteriner sağlık sertifika düzenlenir.

Hayır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda grupları için belirlediği bir analiz sıklığı vardır. Ancak takviye edici gıda gibi bazı özel gruplarda analiz sıklığı %100 olup her sevkiyatta analiz yapılır. Yapılan analizlerde mevzuatımıza aykırı bir durum saptanırsa ürünün ithalatına izin verilmez.