BİTKİSEL GIDA & YEM İHRACATI

Yurtdışına ihraç edilmek istenen bitkisel gıdalar (sebze, meyve, reçel, sıvı yağ, tahıl grubu ürünler, baklagiller, baharatlar, bitkisel kökenli takviye edici gıdalar vb.) için “Bitkisel Gıda ve Yemin İhracatında Sağlık Sertifikası Düzenlenmesi ve İhracattan Geri Dönen Ürünler İçin Uygulama Yönetmeliği” kapsamında sağlık sertifikası düzenlenerek ihracat işlemleri yapılır (İlgili mevzuat için lütfen tıklayınız).

Serbest bölgelerde faaliyet gösteren firmalar hariç olmak üzere; ihraç edilmek istenen ürünleri üreten firmalar kayıt ya da onay belgesine sahip olmalıdır. İhracatta öncelikle alıcı ülke talepleri dikkate alınır. Alıcı ülke talebi olmaması durumunda ülkemizdeki mevzuatlar uygulanır.

İhracat işlemleri, ihracatçı firma ve ihraç edilecek ürünlere ait bilgilerin üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından Gıda Güvenliği Bilgi Sistemine (GGBS) kaydının yapılmasıyla başlar. GGBS’ye kaydı yapılan ihracat işlemlerine ilişkin başvuru, kaydın yapıldığı tarihten itibaren en geç 7 gün içinde üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından gerekli belgelerle birlikte sertifika talep edilecek ürünlerin bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne yapılır.

İhracat başvurusu yapılan ve sertifika talep edilen gıda ürünleri, ihracat başvurusu yapılan il sınırları içinde değilse sertifika düzenlenmez. İhraç edilmek istenen ürünlerin, birden fazla üretici tarafından üretilmiş olması ya da aynı üreticiye ait farklı illerde veya aynı ilde farklı adreslerde üretilmesi durumunda ihraç edilecek ürünler için ayrı başvuru yapılır ve Sertifika düzenlenir. Sevkiyatı gerçekleştirilmiş ürün için tekrar sertifika düzenlemesi mümkün değildir. Sertifikanın geçerlilik süresi 4 aydır. Raf ömrü 4 aydan kısa olan ürünler için sertifikanın geçerlilik süresi ürünün raf ömrü ile sınırlıdır. Sertifika, Türkçe/İngilizce dillerinde düzenlenir. Sertifikanın ihracatçı ya da alıcı ülke tarafından farklı bir dilde düzenlenmesinin talep edilmesi durumunda; düzenlenen mevcut sertifikanın istenen dilde noter onaylı yeminli tercümesi üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından yaptırılır.

Alıcı ülke tarafından talep edilmesi ve üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından İhracat Beyannamesi’nde belirtilmesi durumunda; laboratuvar tarafından düzenlenen muayene ve analiz raporunun aslı veya onaylı kopyası Sertifikaya eklenebilir. Sertifikada yer alan bilgilerden “Gideceği Yer ve Ülke”, “Alıcının Adı ve Adres”,” Nakil Aracı”, “Çıkış Gümrüğü” bilgilerinde değişiklik yapılabilir, bu bilgiler haricinde değişiklik yapılmaz.

?

Bitkisel Gıda & Yem İhracatı
İLE İLGİLİ Sıkça Sorulan Sorular

Evet. Sertifikanın geçerlilik süresi 4 aydır. Raf ömrü 4 aydan kısa olan ürünler için sertifikanın geçerlilik süresi ürünün raf ömrü ile sınırlıdır.

Ürünlerin aynı üreticiye ait farklı illerde üretilmesi durumunda ihraç edilecek ürünler için bulundukları illerdeki İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine ayrı ayrı ihracat başvurusu yapılır ve sertifika düzenlenir.

Alıcı ülkenin talep ettiği analizler bir dilekçe ile başvuru aşamasında bildirilir. Laboratuvar tarafından düzenlenen muayene ve analiz raporunun aslı veya onaylı kopyası sertifikaya eklenebilir.

Sertifika, Türkçe/İngilizce dillerinde düzenlenir. Sertifikanın ihracatçı ya da alıcı ülke tarafından farklı bir dilde düzenlenmesinin talep edilmesi durumunda; düzenlenen mevcut sertifikanın istenen dilde noter onaylı yeminli tercümesi üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından yaptırılır.