ALKOLLÜ İÇKİ İTHALAT İZNİ

Alkollü içki ithalatı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iznine tabidir. İzinler Bakanlığa bağlı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı ile Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi üzerinden alınmaktadır.

İthal edilmek istenen alkollü içki öncelikle ülkemiz mevzuatları açısından kontrol edilmelidir. Örneğin dökme alkollü içkiler, alkollü içki kökenli karışım içkileri, alkollü içki üretiminde kullanılabilecek tarımsal kökenli distilatlar ve su, gıda alkolü gibi hammadde veya katkı maddeleri ilavesiyle alkollü içki hazırlanmasında kullanılabilecek konsantre içkiler serbest dolaşıma konu edilemeyeceğinden ve nakliyesi yapılamayacağından bu ürünlere ilişkin ithal talepleri değerlendirmeye alınmaz.

Alkollü içki ithali yapacak firmalar öncelikle “Dağıtım Yetki Belgesi” almalıdır. Bu belge alındıktan sonra her bir ürün için ayrı dosya hazırlanıp onay başvurusu yapılır. Dağıtım Yetki Belgesi geçerlilik süreci 2 yıldır.

Bu aşamada ithal edilmek istenen her ürün ve aynı ürününü farklı ambalaj boyları için GGBS aşaması başlar. Diğer gıda başvuru işlemlerinde olduğu gibi öncelikle üretici, ihracatçı ve ithalatçı firma tanımlamaları yapılır. Uygunluk alınan her bir içki çeşidi ve ambalaj boyutu için GGBS üzerinden ön bildirim onayı alınır. Bu işlem sırasında mevzuatlarımıza uygun bir şekilde hazırlanmış ürün etiketleri ve içerik bilgileri sisteme yüklenir.

Ön bildirim onayı alınmış ürünler için ürün gümrüğe geldiğinde aynı sistem üzerinden sevkiyat bildirimi başvurusu yapılır. Bu aşamada ürünün üretildiği ya da ihracatının yapıldığı ülkedeki yetkili otorite tarafından düzenlenmiş “Sağlık Sertifikası (Health Certificate)” ibraz edilir. Sevkiyat bildiriminden sonra ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ürün bilgileri incelenir. Gümrükte fiili kontrol yapılır, ürünlerden analiz için numune alınır.

Analiz sonuçların uygun olması durumunda da ithalatın gerçekleşmesi için ilgili gümrük müdürlüğüne iletilmek üzere TPS numarası oluşturulur.

Sevkiyat bildirimi onaylandıktan sonra Dağıtım Yetki Belgesi aşaması sonlanır ve Bakanlığa bandrol talep başvurusunda bulunulur. Bakanlıkça yetkilendirilen bandrol basım firması tarafından ithalat yapılacak ürün miktarı kadar bandrol hazırlanır ve firmaya teslim edilir.

Konuyla ilgili detaylı bilgi için telefon, mail ya da web sayfamızdaki iletişim formu ile bizimle irtibata geçebilirsiniz.

İlgili mevzuatlar:
Kaynak 1

Kaynak 2

?

Alkollü İçki İthalat İzni İLE İLGİLİ
Sıkça Sorulan Sorular

Hayır. TAPDK Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlanmıştır. Şu anda Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı’nca izinler düzenlenmektedir.

Evet. İthal edilecek alkollü içki türüne ve firmanızın yıllık faaliyet hacmine göre ödenecek bazı harç tutarları mevcuttur. Bu harç bedelleri her sene yenilenmektedir.

Evet, ithal edilecek her ürün için (aynı ürünün farklı aromaları da dahil) ve hatta aynı ürünün farklı ambalaj boyları için ayrı ayrı izin başvurusu yapmak gerekmektedir.

Hayır. Eğer ürün formülasyonunda, üretici ve ihracatçı firmalarda, ürün ambalajında bir değişiklik olmazsa aynı onaylı ön bildirim üzerinden sevkiyat bildirimleri yapılarak ithalata devam edilir.