GIDA İTHALAT İZİNLERİ-GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ SİSTEMİ (GGBS) İTHALAT İZNİ

Gıda ürünleri ithal edebilmek için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan birtakım izinlerin alınması gerekmektedir.
Ürünün içeriğinde %50’den fazla hayvansal içerikli ürün ya da kompozit ürün varsa bu ürünler için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan kontrol belgesi alınır.

İthal edeceğiniz gıda ürünü bitkisel kökenli ya da formülasyonunda %50’den az hayvansal kökenli bileşen içeriyorsa ürün gümrüğe gelmeden önce Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bir online sistemi olan Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) üzerinden ön bildirim onayının alınması gerekmektedir.

Bu sistem üzerinden ön bildirim izni alacak bazı ürün grupları;

  • Çikolatalar
  • Şekerlemeler
  • Alkollü ve alkolsüz içecekler
  • Dondurulmuş ürünler
  • Kurutulmuş ürünler
  • Unlu mamuller
  • Bakliyatlar
  • Meyve ve sebzeler
  • Bitkisel yağlar
  • Tuzlar, baharatlar
  • Çorbalar, soslar
  • Tahıl ve tahıl ürünleri

BN Akademi olarak öncelikle ithal etmeyi düşündüğünüz gıdayı ülkemiz mevzuatlarına göre inceleriz. Ürünün orijinal etiket ve içerik bilgilerinin ön incelemesini yapar, eğer mevzuatımıza aykırı bir durum varsa sizi bilgilendiririz. Böylece uygunsuz bir ürün ile ilgili işlem yapıp zaman ve para kaybı yaşamanızın önüne geçeriz.

Ön bildirim; ürün bildirimi ve sevkiyat bildirimi olarak iki aşamada gerçekleşir.

Ön bildirim işlemlerinden önce İl Müdürlüğüne başvuru yapılarak ithalatçı, ihracatçı ve üretici firma bilgilerinin GGBS’ye kaydettirilmesi gerekmektedir.

Aynı ürünlerin farklı ambalaj boyları, farklı aromaları bile olsa her bir ürün için ayrı ayrı başvuru yapılır. Bildirim sırasında GGBS üzerinden Bakanlık Döner Sermaye Hesabına inceleme harç ücreti yatırılır.

Ürünün ön izninin alınabilmesi için bu sisteme ürünün Türkçe etiketi ve bileşen listesinin yüklenip başvuru yapılması gerekmektedir. Ürün Türkçe etiketi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan Türk Gıda Kodeksi, Etiketleme ve Tüketiciyi Bilgilendirme Yönetmeliği ve ilgili diğer yönetmelik, tebliğ ve talimatlar gibi mevzuatlara uygun hazırlanmalıdır. Başvurular sırasında uzmanlık ve deneyim gerektiren nokta da burasıdır. Zira uzman olmayan kişilerce yapılan başvurular olumsuz sonuçlanacağı gibi, hatalı izin ile gümrüğe gelen ürünlerin sevkiyat sırasında fark edilip ülkeye girişine izin verilmemesi gibi durumlarla da karşılaşılmaktadır.

Ön bildirimde beyan edilen bilgi ve belgelerde değişiklik olması durumunda yeni ürün bildirimi yapılır.

Ön bildirim onayı alınmış ürünler için ürün gümrüğe geldiğinde aynı sistem üzerinden sevkiyat bildirimi başvurusu yapılır. Bu aşamada ürünün üretildiği ya da ihracatının yapıldığı ülkedeki yetkili otorite tarafından düzenlenmiş “Sağlık Sertifikası (Health Certificate)” ibraz edilir. Sevkiyat bildiriminden sonra ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ürün bilgileri incelenir. Gümrükte fiili kontrol yapılır, ürünlerden analiz için numune alınır. Sonuçların uygun olması durumunda da ithalatın gerçekleşmesi için ilgili gümrük müdürlüğüne iletilmek üzere TPS numarası oluşturulur.

Konuyla ilgili detaylı bilgi için telefon, mail ya da web sayfamızdaki iletişim formu ile bizimle irtibata geçebilirsiniz.

İlgili mevzuat için lütfen tıklayınız.

?

GIDA İTHALAT İZNİ İLE İLGİLİ
Sıkça Sorulan Sorular

Hayır. Ürünün içeriğine göre izin alınacak yöntem de değişir. İçeriğinde %50’den fazla hayvansal (süt, whey, yumurta, balık yağı, propolis vb.) bileşen, et ürünü veya Kompozit ürün içeren ürünler için yine Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan kontrol belgesi alınır. İlgili sayfamızı incelemek için tıklayınız.

Evet, ithal edilecek her ürün için (aynı ürünün farklı aromaları da dahil) ve hatta aynı ürünün farklı ambalaj boyları için ayrı ayrı izin başvurusu yapmak gerekmektedir

Hayır. Eğer ürün formülasyonunda, üretici ve ihracatçı firmalarda, ürün ambalajında bir değişiklik olmazsa aynı onaylı ön bildirim üzerinden sevkiyat bildirimleri yapılarak ithalata devam edilir.

Hayır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda grupları için belirlediği bir analiz sıklığı vardır. Ancak takviye edici gıda gibi bazı özel gruplarda analiz sıklığı %100 olup her sevkiyatta analiz yapılır. Yapılan analizlerde mevzuatımıza aykırı bir durum saptanırsa ürünün ithalatına izin verilmez.