GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE İTHALATI

Gıda ile temas eden her türlü madde için (alüminyum folyo, streç film, bardak, tencere, plastik şişe vb.) Gıda güvenliği bilgi sistemi (GGBS) adı verilen elektronik sistem üzerinden izin alınması gerekmektedir. Tüm ithal edilen ürünlerde, özellikle plastik içeren malzemelerde bileşen listesinin doğru beyan edilerek izin alınması esastır. Ön bildirim izinleri alınıp gümrüğe gelen ürünler mutlaka ilgili İl Müdürlüğü tarafından analize tabi tutulup insan sağlığına uygunsuz bir durum olup olmadığı araştırılır.

Özellikle plastik bazlı ürünlerde, ürünün hammaddesi doğru beyan edilmelidir. Polipropilen bazlı bir ürün için Polietilen beyanının yapılması ya da ürünü oluşturan tüm parçaların ayrı ve doğru beyan edilmemesi (şişe gövdesi PET, şişe kapağı PS vb. gibi) gümrük kontrolleri ve yapılan analizlerde sorun çıkmasına ve dahi ürünün ithalatının reddedilmesine sebep olabilmektedir.

Sistem üzerinden gerekli firma kayıtları yapıldıktan sonra ürünün Türkiye’deki mevzuatlara göre hazırlanmış Türkçe etiketi ve bileşen listesi hazırlanarak sistemden başvuru yapılır. Gıda sanayinde kullanılacak malzemeler için etiket bildirimi yapılmasına gerek yoktur.

Ürün bileşenlerinin mevzuatlara göre incelenmesi ve etiket hazırlanması deneyimli ve uzman personellerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir.

Ön bildirim onayı alınmış ürünler için ürün gümrüğe geldiğinde aynı sistem üzerinden sevkiyat bildirimi başvurusu yapılır. Başvuru sırasında ürünün üretildiği ya da ihracatının yapıldığı ülkenin yetkili otoritesi tarafından düzenlenmiş “Sağlık Sertifikası (Health Certificate)” ya da yine üretici veya ihracatçı firma tarafından hazırlanan ürünün gıda ile temasa uygunluğunu beyan eden deklarasyon sunulur.

Sevkiyat bildiriminden sonra ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ürün bilgileri incelenir. Gümrükte fiili kontrol yapılır, ürünlerden analiz için numune alınır. Sonuçların uygun olması durumunda da ithalatın gerçekleşmesi için gerekli belgeler hazırlanır, TPS numarası verilir.

Konuyla ilgili detaylı bilgi için telefon, mail ya da web sayfamızdaki iletişim formu ile bizimle irtibata geçebilirsiniz.

İlgili mevzuat için lütfen tıklayınız.

?

Gıda İle Temas Eden Madde İthalat İzni İLE İLGİLİ Sıkça Sorulan Sorular

Evet. Gıda ile temas eden madde ve malzemelerin ithalat süreci GGBS üzerinden yürütülmektedir.

Evet, ithal edilecek her ürün için ayrı ayrı izin başvurusu yapmak gerekmektedir.

Hayır. Eğer ürün formülasyonunda, üretici ve ihracatçı firmalarda bir değişiklik olmazsa aynı onaylı ön bildirim üzerinden sevkiyat bildirimleri yapılarak ithalata devam edilir.

Hayır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda grupları için belirlediği bir analiz sıklığı vardır. Yapılan analizlerde mevzuatımıza aykırı bir durum saptanırsa ürünün ithalatına izin verilmez.