HAYVANSAL KÖKENLİ GIDALARIN İTHALATI-KONTROL BELGESİ

Hayvansal kökenli gıdalar ile içeriğinde %50’den fazla hayvansal ürün içeren gıdaların ithali için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan kontrol belgesi alınmalıdır. Ayrıca Bakanlığın yayınladığı “Kompozit Ürünlerin Belirlenmesine ve Veteriner Kontrollerine Tabi Olup Olmayacağının Değerlendirilmesine İlişkin Talimat” dokümanına göre bitkisel ürünlerle birlikte işlem gören hayvansal ürünler ve işlem görmemiş hayvansal kökenli bileşen içeren gıdalar da oranına bakılmaksızın kontrol belgesine tabi olmaktadır.

Kontrol belgesine tabi olan ürünlere örnek olarak;

  • Tereyağı,
  • Çeşitli peynirler,
  • Süt ve süt tozu,
  • Peynir altı suyu tozu (whey),
  • Balık yağı, arı sütü gibi hayvansal içerikli takviye edici gıdalar,
  • Bazı sporcu gıdaları
  • Et ve et ürünleri,
  • Yumurta vb. verilebilir.

Özellikle formülasyon bakımından karmaşık ürünlerin kontrol belgesine tabi olup olmadığının tespiti ve sonrasında başvuru dosyasının hazırlanması sektör bilgisi ve tecrübe gerektirmektedir. Kontrol belgesi gereken bir ürün için gerekli belgeler alınmadan ya da yanlış alınarak yapılan işlemlerde ürün ülkeye giremez, girse dahi ilgili gümrükte imhaya gidebilir.

Kurumumuz uzmanları başvuru yapmadan önce ürününüzün bileşen ve etiket bilgilerini firmanızdan talep eder. Başvurudan önce ürününüzü ilgili mevzuatlara göre değerlendirir. Mevzuata uygun olmayan ürünler konusunda sizi bilgilendirir ve başvuru yapmaz.

İthal edilmek istenen her gıda için aynı ürünün farklı ambalaj boyutları da olsa ayrı ayrı izin alınır. İzinler Tarım ve Orman Bakanlığı’nın elektronik sistemi olan Hayvan Bilgi Sistemi (www.hbs.tarbil.gov.tr) üzerinden yapılır.

Yetkili İl Müdürlüğü uzmanlarının incelemeleri sonrası onayı verilen ürünler için Kontrol Belgesi düzenlenir. İlgili kontrol belgesinin bir kopyası ithalatın yapılacağı Veteriner Sınır Kontrol Müdürlüğü’ne de iletilir.

Gümrüğe gelen ürünler için üretildiği ya da ihracatının yapıldığı ülkedeki yetkili otorite tarafından hazırlanmış Veteriner Sağlık Sertifikası düzenlenmesi mecburidir. Bu sertifika Bakanlığımızın belirlediği formatlara uygun olmalı ya da istenilen bilgileri mutlaka içermelidir. Dokümanlar incelenip üründen numune alınır. Analiz sonuçları da uygun çıkarsa ürünler için uygunluk belgesi düzenlenir.

Kontrol belgeleri ürünün cinsine göre (GTİP numaralarına göre) Bakanlıkça yetki verilen farklı İl Tarım ve Orman Müdürlüklerince verilir. Ürünlerin yurda giriş işlemleri ise Veteriner Sınır Kontrol Noktası bulunan illerden gerçekleşmektedir. Yetkili olmayan gümrüklerden ithalatı yasaktır.

Kontrol Belgesinin geçerlilik süresi belgenin düzenlendiği tarihten itibaren ilgili İthalat Denetimi Tebliği’nin Ek-1/A ve Ek-12’sinde yer alan ürünler için 4 aydır. Ancak 05.04, 15.04, 1516.10, 15.17, 1518.00, 18.06, 19.01, 19.02, 19.04, 19.05, 2103.90.90, 21.04, 2105.00, 21.06, 2202.99, 2208.70 GTİP numarası ile başlayan ürünler için bu süre 12 ay olmaktadır.

Konusunda yetkin Gıda Mühendislerimizden detaylı bilgi almak için telefon, mail ya da web sayfamızdaki iletişim formu ile bizimle irtibata geçebilirsiniz.

İlgili mevzuat için lütfen tıklayınız.

Hayvansal Kökenli Gıdalar İthalat İzni & Kontrol Belgesi İLE İLGİLİ
Sıkça Sorulan Sorular

Hayır. Ürünün içeriğine göre izin alınacak yöntem de değişir. İçeriğinde bitkisel ürünler ve/veya %50’den az hayvansal (süt, whey, yumurta, balık yağı, propolis vb.) bileşen içeren ürünler için yine Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) üzerinden ön bildirim onayı alınır ve ithalat buradan ilerlenerek gerçekleştirilir. İlgili sayfamızı incelemek için tıklayınız.

Evet, ithal edilecek her ürün için (aynı ürünün farklı aromaları da dahil) ve hatta aynı ürünün farklı ambalaj boyları için ayrı ayrı izin başvurusu yapmak gerekmektedir.

Eğer ilk izin sırasında Bakanlığa sunulan proforma faturanızda ürün miktarını yüksek tutarsanız belge süresi boyunca yenileme yapmadan aynı kontrol belgesi üzerinden ithalat yapabilirsiniz.

Evet. Balık yağı, içeriğinde %50’den fazla kollajen içeren ürünler, krill yağı, arı sütü, propolis, belli oranların üstünde glukozamin gibi bileşen içeren gıda takviyeleri kontrol belgesine tabidir.

Hayır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda grupları için belirlediği bir analiz sıklığı vardır. Ancak takviye edici gıda gibi bazı özel gruplarda analiz sıklığı %100 olup her sevkiyatta analiz yapılır. Yapılan analizlerde mevzuatımıza aykırı bir durum saptanırsa ürünün ithalatına izin verilmez.

Hayır. Yanlış sağlık sertifikası, yanlış ithalat izin yöntemi ile ülkeye gelenler ya da analizlerinde uygunsuzluk çıkan ürünler gönderici ülkeye geri gönderilmemekte (mahrece iade yapılamamakta), ürün imha edilmektedir.  O yüzden bu tip ürünlerin izinlerinde çok titiz davranılmalıdır.