SPORCU GIDALARI İTHALAT İZNİ
Sporcu gıdaları spor yapanların özel beslenme ihtiyaçlarını karşılamalarına veya performanslarını iyileştirmelerine yardım etmek için formüle edilmiş ürünlerdir.
Sporcu gıdaları 3 ana grupta incelenebilir:
- Karbonhidrat miktarı yüksek ürünler: Fiziksel aktivite öncesi karbonhidrat depolarını arttırmak ve fiziksel aktivite sonrası toparlanmayı hızlandırmak amacı ile kullanılan ürünlerdir. Karbonhidrat tozları, tek içimlik karbonhidrat jelleri bu ürünlere örnektir.
- Spor İçecekleri: Karbonhidrat, sıvı ve elektrolitlerin hızlı bir şekilde yerine konmasını sağlamak amacıyla formüle edilmiş karbonhidrat ve elektrolit içeren ürünlerdir. İzotonik içecekler bu ürünlere örnektir.
- Protein ve protein bileşenleri içeren ürünler: Yoğun fiziksel aktivite dönemlerinde protein dengesini korumak amacıyla formüle edilmiş ürünleridir. Amino asit, amino asit karışımları, amino asit bileşikleri, protein konsantreleri ve proteince zenginleştirilmiş ürünleri ifade eder. Whey (peynir suyu) proteini, kazein (süt) proteini, BCAA, L-Glutamin, L-arjinin, Kreatin, Karnitin ürünleri, protein barlar bu ürünlere örnektir.
İthal edilmek istenen sporcu gıdaları Türk Gıda Kodeksi Sporcu Gıdaları Tebliği’ndeki şartlara uygun olmalıdır. Örneğin karbonhidrat miktarı yüksek ürünlerde toplan enerjinin en az %75’i glukoz gibi bileşenlerden sağlanmalıdır. Spor içeceklerinde sodyum miktarı belirli aralıklar içinde olmalıdır. Protein konsantrelerinde protein kaynakları et, süt, yumurta veya soya kaynaklı olmalıdır. Daha birçok kural olduğundan ürün bileşenleri profesyonelce incelenmeli, uygun olmayan ürünlerin ithalat işlemlerine başlanmamalıdır.
Ürünün içeriğinde %50’den fazla hayvansal içerikli ürün varsa bu sporcu gıdalarının ithalatı için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan kontrol belgesi alınır. Kontrol belgesi alınacak ürünlere whey proteinleri gibi ürünler örnek verilebilir. (Bakınız Hayvansal Kökenli Gıdalar İthalat İzni&Kontol Belgesi)
Diğer sporcu gıdaları için ise ürün gümrüğe gelmeden önce Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) üzerinden ön bildirim onayının alınması gerekmektedir. Bu ürünler yüksek karbonhidratlı sporcu gıdaları, sporcu içecekleri, aminoasit içeren ürünler vb. gibi ürünlerdir. (Bakınız Gıda (GGBS) İthalat İzni)
Ön izinleri alınmış sporcu gıdaları ülkemiz gümrüklerine geldiğinde sevkiyat işlemleri başlatılır ve fiili kontrol yapılarak ürünlerden analiz için numune alınır. Analiz sonuçlarının mevzuatımıza uygun olması durumunda da ürün onayları verilir ve ürünler millileştirilir.
Konuyla ilgili detaylı bilgi için telefon, mail ya da web sayfamızdaki iletişim formu ile bizimle irtibata geçebilirsiniz.
İlgili mevzuat için lütfen tıklayınız.
yapılabilmektedir.