TAKVİYE EDİCİ GIDA ÜRETİMİ İZİNLERİ / İTHALAT İZİNLERİ
Türkiye’de üretimi yapılacak ya da ithal edilecek takviye edici gıdalar için ilgili firmalar öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin almak zorundadır.
Takviye edici gıda üretimi/ithalatı kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın hazırladığı çok geniş kapsamlı bir mevzuat grubu bulunmaktadır. Bu ürünler birçok yönetmelik, tebliğ, talimat ve listelere göre incelenmekte ve uygunluğuna o şekilde karar verilmektedir.
Takviye edici gıda üretimi yapmak isteyen yerli firmalar diğer gıda üretimi yapan firmalar gibi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mevzuatlarına tabidir. Firma öncelikle Tarım İl/İlçe Müdürlüklerine başvurarak İşletme Kayıt veya Onay belgesini almalıdır. Sonra da üreteceği takviye edici gıda için onay izni aşamasına geçilir. Firmanın başvuru dosyası, firmanın bulunduğu ildeki İl Tarım Müdürlüğü uzmanlarınca incelenir. Onay aşamasında ise öncelikle uzmanlar tarafından HACCP içerikli firma denetimi yapılır (Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız). Bu denetimden geçen firmaların onay belgeleri düzenlenir.
Yurtdışında üretilmiş bir ürünü ya da firmanın kendi adına yurtdışında fason ürettirdiği bir ürünü Türkiye’ye getirmek isteyen firma öncelikle her bir ürün çeşidi için Bakanlıktan takviye edici gıda onayını almak zorundadır. İthal ürünler için izin başvuruları sadece Ankara ve İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüklerince yapılmaktadır.
BN Akademi Danışmanlık olarak ithal takviye edici gıdalarda izin sürecinde şu şekilde hizmet vermekteyiz:
-İthali düşünülen takviye edici gıda için etiket örneği ve yüzde bileşen listesinin üreticiden temin edilerek mevzuat kontrolünün yapılması (ürün mevzuata uygun değilse diğer aşamaları başlatmamaktayız),
- Bakanlık Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) veri tabanına firmanızın takviye edici gıda ithalatçısı olarak kaydının yaptırılması,
- Takviye edici gıda (TEG) başvuru dosyasının hazırlanması için gerekli olan belgelerin üretici ve ithalatçı firmadan temin edilmesi,
- Mevzuatlara uygun bir şekilde başvuru dosyasının hazırlanıp Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurunun yapılması,
- Süreç takibinin yapılması,
- TEG onayının alınmasının akabinde ürünün etiket onay aşamasına geçilmesi.
Yerli üretim ürünlerde takviye edici gıda onayından sonra işlemler tamamlanmaktadır. Firmalar mevzuata uygun bir şekilde ürün etiketlerini hazırlayıp ürünlerini piyasaya arz edebilirler.
Takviye edici gıda onayı almış ithal bir ürün için ikinci aşama mevzuatlarımıza göre hazırlanmış Türkçe etiketin hazırlanması ve onay aşamasıdır. Bu onay Bakanlığın online sistemi olan Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) üzerinden yapılmaktadır. 2011 yılında Tarım Bakanlığı’nın kendi bünyesinde yapılan değişiklikle beraber, hayvansal içerikli olmayan diğer gıda ürünlerinin ithalatı Gıda Güvenliği ve Bilgi Sistemi (GGBS) üzerinden uygunluk denetimi yapıldıktan sonra gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
İçeriğinde %50’den fazla hayvansal ürün (balık yağı, Glikozamin içeren ürünler, arı sütü ürünleri vb.) ya da (yüzdesine bakılmaksızın) et ürünü içeren takviye edici gıdaların etiket onayı ise yine İl Tarım Müdürlüğü bünyesindeki Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şubesi’nden yapılır. Bu ürünlerin ülkeye girişlerindeki gümrük kontrolleri Veteriner Sınır Kontrol noktalarından yapılmaktadır.
Firmamız başvurular öncesi ürünlerin mevzuatlarımıza göre inceler. Mevzuatımıza uymayan nokta olursa firmayı bilgilendirir ve ürün başvuru sürecini başlatmaz.
İlgili mevzuat için lütfen tıklayınız.
Çocuklar için takviye edici gıda izni alınabilir mi?
Evet. 4-10 yaş grubu çocuklar için takviye edici gıda üretimi ya da ithalatı yapılabilmektedir. Ayrıca 2-4 yaş çocuklar için yapılan başvurularda ilgili İl Müdürlüğü’nün incelemesi ve uygun bulunması sonrasında dosya Bakanlığa gönderilir. Bakanlık Takviye Edici Gıda komisyonunca uygun bulunan ürünler için ürüne onay verilir.
Her ürün için ayrı başvuru mu yapılmalı?
Evet. Her takviye edici gıda ürünü için ayrı başvuru yapılır. Ancak aynı ürününü farklı ticari takdim şekilleri için (20 mL, 50 mL, 100 mL’lik şişeler gibi) farklı başvuru gerekmektedir.
Yurtiçinde üretilen ürünler için de onay almak gerekir mi?
Evet. Yerli üretim ürünler için de üretimin yapıldığı ildeki İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvuru yapılıp Takviye Edici Gıda Onay Numarası alınmalıdır.
İthal edilen ürünler için her seferinde analize uygulaması yapılacak mı?
Evet. Takviye Edici Gıdalara özel olmak üzere her sevkiyatta analiz uygulaması yapılır.