YEM İTHALATI

Firmanızın yem ithalatı yapabilmesi için öncelikle bulunduğu ildeki İl Müdürlüğü’ne Kayda Tabi Yem İşletmesi olarak firma girişinin yaptırılması gerekmektedir.

Yem ithalatı da yine gıda ithalatına benzer olarak bitkisel kökenli ve hayvansal kökenli olma durumuna göre farklılık göstermektedir. Bitkisel kökenli yemler, yem katkı maddeleri, yem premiksleri için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın elektronik sistemi olan Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) üzerinden ön bildirim onayının alınması gerekmektedir.

Ön bildirim; ürün bildirimi ve sevkiyat bildirimi olarak iki aşamada gerçekleşir.

Ön bildirim işlemlerinden önce İl Müdürlüğüne başvuru yapılarak ihracatçı ve üretici firma bilgilerinin GGBS’ye kaydettirilmesi gerekmektedir.

Aynı ürünlerin farklı ambalaj boyları, farklı aromaları bile olsa her bir ürün için ayrı ayrı başvuru yapılır. Bildirim sırasında GGBS üzerinden Bakanlık Döner Sermaye Hesabına inceleme harç ücreti yatırılır.

Ürünün ön izninin alınabilmesi için bu sisteme ürünün Türkçe etiketi ve bileşen listesinin yüklenip başvuru yapılması gerekmektedir. Yem sanayi için getirilecek ürünlerde bildirim sırasında etiket yükleme zorunluluğu yoktur. Ürün içeriği Bakanlık tarafından yayınlanan Yem Maddeleri Kataloğu, Yem Katkı Maddeleri Fonksiyon Grupları dokümanlarında belirtilen şartlara uygun olmalıdır. Başvurular sırasında uzmanlık ve deneyim gerektiren nokta da burasıdır. Zira uzman olmayan kişilerce yapılan başvurular olumsuz sonuçlanacağı gibi, hatalı izin ile gümrüğe gelen ürünlerin sevkiyat sırasında fark edilip ülkeye girişine izin verilmemesi gibi durumlarla da karşılaşılmaktadır.

Ön bildirimde beyan edilen bilgi ve belgelerde değişiklik olması durumunda yeni ürün bildirimi yapılır.

Ön bildirim onayı alınmış ürünler için ürün gümrüğe geldiğinde aynı sistem üzerinden sevkiyat bildirimi başvurusu yapılır. Bu aşamada ürünün üretildiği ya da ihracatının yapıldığı ülkedeki yetkili otorite tarafından düzenlenmiş “Sağlık Sertifikası (Health Certificate)” ibraz edilir. Sevkiyat bildiriminden sonra ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ürün bilgileri incelenir. Gümrükte fiili kontrol yapılır, ürünlerden analiz için numune alınır. Sonuçların uygun olması durumunda da ithalatın gerçekleşmesi için gerekli belgeler hazırlanarak onay verilir.

İçeriğinde %50’den fazla hayvansal kökenli bileşen içeren yemler, yem katkı maddeleri, yem premiksleri içinse kontrol belgesi başvurusu yapılır. İşlemler gıdalar için alınan kontrol belgesi ile aynıdır. İlgili sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili mevzuatlar:

Kaynak 1

Kaynak 2

Kaynak 3